Monumenten uit WO I beschermd

Foto: if gemeentebestuur Koksijde

Koksijde - Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende onlangs het besluit tot bescherming als monument van de Franse betonnen post voor radiotelegrafie uit WO I in de Polderstraat in Oostduinkerke en van de Belgische betonnen verdedigingsconstructie uit WO I, hof Ter Bommelaere Allaerthuizenstraat 2 in Wulpen.

De betonnen post voor radiotelegrafie in Oostduinkerke is een Franse betonnen militaire constructie. Hoewel de Fransen het grootste deel van de oorlog de sector Nieuwpoort bezet hebben, zijn er maar weinig militaire constructies van Franse makelij. Dankzij de inscripties weet men dat de constructie is opgetrokken door een Franse territoriale geniecompagnie in oktober 1916.

De Belgische betonnen verdedigingsconstructie in Wulpen bestaat uit drie entiteiten die 
tijdens WO I opgetrokken werden bij een boerderij waar de belangrijkste hoofdkwartieren van de sector en een cruciale telefooncentrale waren gevestigd. Deze functies zijn nog altijd af te lezen uit de inrichting van de constructies.  Het gebouw fungeerde als hoofdkwartier voor hoge officieren. Vandaar de opvallende afwerking. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio