't Hoefijzer stelt boek over de "Geschiedenis van de Sint-Martinusparochie van Rijmenam" voor

't Hoefijzer stelt boek over de "Geschiedenis van de Sint-Martinusparochie van Rijmenam" voor

Foto: dvdb

Bonheiden - In de Sint-Martinuskerk van Rijmenam-Centrum werd zaterdag een bijzonder boek over de geschiedenis van de Sint-Martinusparochie voorgesteld. Tegelijkertijd werd ook het historische Smetsorgel opnieuw bespeeld.

"Het was een titanenwerk", gaf voorzitter Luc Vangeel aan."We wilden iets speciaals doen met de 1300ste verjaardag van het overlijden van Sint-Elooi. En we hadden gehoopt te kunnen putten uit de opzoekingen van het werk van de laatste pastoor Louis Jansens. Maar de man werd door zijn familie zo goed afgeschermd dat we alle opzoekingen opnieuw moesten doen."

Er werden honderden digitale opnames gemaakt in de archieven van abdijen. Twee leden van de heemkring, Willy Devos en Stefaan Wouters hadden het op zich genomen om de stukken te ontcijferen en vertalen."Daarbij hadden we dan het probleem dat Willy Devos wel de teksten kon vertalen maar ze niet kon lezen en Stefaan ze wel kon lezen maar geen latijn kende. Maar met verenigde krachten lukte het toch", lachte Vangeel.

Er werden ook documenten opgespoord in de oude archieven van het bisdom Kamerijk en het Vaticaans geheim archief. En zoals vaak gebeurt doken er ook computerproblemen op.

"Maar het boek ligt er nu en zoals bij elke nieuwe geboorte zijn we heel blij om de nieuwe baby voor te stellen", zegt Luc Vangeel. "Het is een heel bijzonder boek omdat het teruggrijpt naar de oorsprong van ons dorp."

"De Sint-Martinusparochie van Rijmenam, 1350 jaar geschiedenis", kan besteld worden bij Luc Vangeel, tel.015/51 28 06 of e-mail: lucvangeel169@hotmail.com

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio