Provincie steunt Intergemeentelijke Culturele Samenwerking

Provincie steunt Intergemeentelijke Culturele Samenwerking

IGCS Foto: IGCS

ROTSELAAR/BEGIJNENDIJK/HAACHT/AARSCHOT/HOLSBEEK/SCHERPENHEUVEL-ZICHEM/TIELT-WINGE - Ook dit jaar betoelaagt de provincie Vlaams-Brabant de Intergemeentelijke Culturele Samenwerking (IGCS).

De provincie Vlaams-Brabant heeft zopas een beheersovereenkomst afgesloten met het IGCS (InterGemeentelijke Culturele Samenwerking) voor een bedrag van 15.000 euro voor het werkingsjaar 2012. Met deze subsidie wil de provincie Vlaams-Brabant het culturele aanbod op haar grondgebied verrijken en de toegankelijkheid en participatie stimuleren.

Het IGCS neemt hiervoor initiatieven inzake artistieke kwaliteit, bovenlokaal appèl en artistieke relevantie en verbindt er zich toe om “al” haar publieksactiviteiten toegankelijk te maken voor welbepaalde doelgroepen door een aantal gratis kaarten ter beschikking te stellen of een specifieke actie op te zetten. Het IGCS heeft hiervoor een samenwerking opgestart met het Fonds Vrijetijdsparticipatie voor mensen die in armoede leven en de OCMW’s van de gemeenten en steden van de zes IGCS-gemeenten, namelijk Aarschot, Haacht, Holsbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge.

"Het IGCS organiseert activiteiten voor jong en oud en verbindt mens en natuur. We stimuleren de lokale economie en het cultureel talent. Ook het goede doel komt aan bod en we zorgen voor de ondersteuning en vorming van socio-culturele verenigingen", vertelt IGCS-coördinator Guido Peers.

De toegekende subsidies worden gebruikt als ondersteuning van de activiteiten van het werkjaar 2012, met volgend programma:

- “Jazzwood” in het Chartreuzenbos, 16 juni, in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt, VZW Check4, jeugdraad Holsbeek.

- Gezinsdag “Picknick in harmonie” op het domein van het Kasteel van Horst, 2 september, in samenwerking met 12 harmonieën uit de IGCS, Agentschap Natuur en Bos, Erfgoed Vlaanderen en MS-liga Vlaams-Brabant.

- Dag van de amateurbrouwers van het Hageland in CC Het Gasthuis Aarschot, 30 september, in samenwerking met bier- en wijngilde ‘t Alternatief en CC Aarschot.

- Avond van de Culturele vrijwilliger in CC Het Gasthuis Aarschot, 17 oktober, met optreden van Staf Steegmans.

- Kunstroute IGCS langs diverse locaties (Noordoost-Hageland), gedurende de maand november, met tentoonstelling deelnemers kunstroute in GC Den Egger Scherpenheuvel-Zichem.

- Kunst en geschenkenbeurs in CC Het Gasthuis Aarschot, in december.

Op dit moment wordt nog aan een nieuw project gewerkt, namelijk theater-battles tussen jongeren.

Aan de activiteit 'de kunstroute' zal ook de gemeente Begijnendijk deelnemen. Misschien weldra een zevende IGCS-lid? 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio