Heemmuseum 't Smiske bakt lekker brood

Heemmuseum 't Smiske bakt lekker brood

Foto: dvdb

Bonheiden - Elke zondagnamiddag kun je in 't heemmuseum Smiske ook terecht voor een lekker brood. Dat wordt nog op een traditionele manier gebakken in de bakkersoven op het domein. Het Nieuwsblad ging eens kijken ook dat precies gebeurt.

Herman Verstraeten en Walter Van Looy zijn geen bakkers, maar toch staan ze elke zondagnamiddag brood te bakken in 't Smiske.

"Ik ben ermee begonnen in de jaren '70", vertelt bakker Walter Van Looy. "De chiro ging op kamp en zat nogal  krap bij kas en daarom had ik voorgesteld om voor hen brood te bakken. En dat ben ik blijven doen, maar dan voor de heemkring."

Zo'n traditionele oven moet eerst nog heet gestookt worden, zo'n uur lang. "Hoe lang, hangt af van het weer, het hout en nog andere factoren", vertelt Walter. "Je moet stoken tot al het roet dat in de oven was overgebleven van de vorige keer volledig volledig weg is."

Ondertussen kneedt Herman het gerezen deeg en verdeelt het over de 25 bakvormen. "We bakken uitsluitend in bakvormen," zegt hij. "Je kunt het ook zo in de oven schuiven maar dan moet je die na het warmstoken zuiver maken met een vochtige doek." En dat is niet zonder risico op brandwonden.

Als de oven warm gestookt is, haalt Walter met een rakelijzer al de asse weg en schuift de broden in de oven. Na drie kwartier zijn ze klaar, maar dan moeten ze nog afkoelen. Het is eens wat anders, broodbakken in een traditionele oven. Maar als er ooit een grote elektriciteitspanne komt, zoals energiespecialisten ons willen doen geloven, kunnen sommige Bonheidenaars toch nog op een traditionele manier aan hun broodje geraken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio