77ste hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer

Nieuwpoort - Op zondag 5 augustus vindt aan de voet van het Koning Albert I-monument de jaarlijkse plechtigheid plaats ter ere van de Koning Albert I en alle strijders die hun leven gaven tijdens de eerste wereldoorlog.

Om 10 u start op de oprit naar het ruiterstandbeeld het defilé van de vaandeldragers, afkomstig uit de meest diverse vaderlandslievende – en oudstrijdersverenigingen uit het ganse land. Vorig jaar telde dit defilé 250 vaandeldragers.

 

Om 10u20 start aan de voet van het ruiterstandbeeld een oecumenische dienst, opgedragen door een voorganger van de Rooms-Katholieke kerk, de Protestantse kerkgemeenschap en de Anglicaanse kerkgemeenschap.

Het verder verloop van de plecntigheid ziet er als volgt uit:


Rond 11u10: toespraak door ambassadeur J. Brenton, gevolgd door de toespraak van majoor o.r. G. Mathot, nationaal voorzitter van het Koninklijk Verbond Veteranen en Sympathisanten van Koning Albert I, en de toespraak door burgemeester R. Crabbe.Daarn volgt een bloemenhulde.

De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Koninklijke Katholieke Fanfare Nieuwpoort en het Sint-Niklaas Mannenkoor Ieper.


Na het vertrek van de vertegenwoordiger van de Koning wordt een korte hulde gehouden aan het Brits monument die muzikaal wordt opgeluisterd door de Passchendaele 1917 Pipes & Drums. Ook daar zal ambassadeur  Brenton een korte toespraak houden, waarna bloemen worden neergelegd.
Aansluitend vindt de optocht plaats naar het gedenkteken van de 81°D.I.T. Française waar bloemen worden neergelegd.
De hulde eindigt aan het IJzergedenkteken aan de Sluizen waar nationaal bestuurder van de Nationale Strijdersbond van België een gelegenheidstoespraak zal houden. Tot slot worden ook daar bloemen neergelegd, waarna aan alle deelnemende vaandeldragers een herinneringsmedaille wordt uitgereikt.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio