Wandelaar overschrijdt als eerste Belg 200.000 km wandelen

Hugo Bonnyns in de bloemetjes gezet Foto: Dirk Van de gaer

Aarschot - Aarschottenaar Hugo Bonnyns is de eerste Belg die de 200.000 km heeft overschreden in officiële wandelingen en werd hiervoor in de bloemetjes gezet.

“Hugo Bonnyns is van alle markten thuis, dat zie je aan zijn indrukwekkend sportief en professioneel palmares”, licht schepen van Sport Christel Verlinden toe. “Hugo werd op 2 maart 1941 geboren in Diest. Het sporten werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader was een fervent turner en als zeer jonge kerel werd Hugo al in de turnkring geïntroduceerd. Met een diploma van de militaire sportschool op zak koos Hugo voor een carrière bij de Belgische luchtmacht.”

Na een carrière van 30 jaar bij de luchtmacht ging Hugo op pensioen. Hij kan hierbij tevreden terugblikken op de talrijke humanitaire vluchten naar onder meer de Sahel, Niger, Somalië en Sri Lanka. Tijdens zijn militaire carrière behaalde hij tal van diploma’s, brevetten en eretekens: van een A-brevet als valschermspringer en een duikbrevet tot een diploma als ontmijner.

 Tussendoor vond Hugo de nodige ontspanning met lange wandeltochten en pelgrimages. “Mijn eerste wandeltocht was een 4-daagse in Houffalize in 1969”, herinnert Hugo zich. “Daar is mijn passie voor het wandelen ontstaan.”

 “Tot op de dag van vandaag heeft Hugo 200.179 km afgelegd in officiële wandeltochten”, zegt schepen Verlinden. “Dit jaar alleen al heeft hij 7.715 km afgelegd. Een prachtige prestatie die uniek is in België”. Zijn sportieve uitschieters zijn de beklimming van de Mont Blanc, de Elbrus en niet te vergeten de Kilimanjaro met zijn bijna 6.000 meter.

Zijn 5 pelgrimstochten naar Compostella, de 40 vierdaagsen van de IJzer en de 41 Dodentochten droegen mee bij tot zijn gigantisch wandelrecord. Hugo noteerde al zijn tochten nauwkeurig in zijn wandelboeken, voorzien van stempels en aantekeningen. Er bestaat dus niet de minste twijfel over hat afgelegde aantal kilometers.

 “Dat sporten gezond is en je jong houdt, wordt door  Hugo Bonnyns bewezen”, zegt schepen Verlinden. “Op 71-jarige leeftijd denkt hij nog lang niet aan ophouden. Tijdens zijn lange wandelcarrière heeft hij geen enkele blessure opgelopen”.

"Het geheim van dit wandelsucces? Goede wandelschoenen en niet te vergeten: oefening baart kunst”, besluit Hugo Bonnyns.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio