Nog de hele week akoestische concerten van Belgische artiesten in ‘pastorale omstandigheden’

Musicalia festival start met The Bony King of Nowhere

Terwijl een eindje verder, aan de Bijloke, liefhebbers op Gent Jazz van Diana Krall en Kurt Elling konden genieten, bewezen The Bony King of Nowhere en Anna Rune zaterdag in de Sint-Aubertuskapel van het Monasterium Poortackere dat ook muziek in intiemere kring haar effect niet mist. Integendeel.

De twee openden er, achter een rij flakkerende theelichtjes en voor een veelkleurig glasraam de derde editie van het negendaagse Musicaliafestival. Een festival dat zich niet in hokjes laat stoppen en de komende dagen zowel jazz, folk, pop en wereldmuziek zal brengen. Op 15 en 16 juli staat er zelfs live filmmuziek op het programma: Tuur Florizoone brengt dan met een voltallige band live de soundtrack bij de Gentse film ‘Aanrijding in Moskou’.


Anna Rune (artiestennaam van de Sint-Niklaase Anna De Volder) is een ontdekking. De combinatie van haar stem met de klanken die ze uit de bijna aan haar vingers vergroeide piano haalt, doet aan Regina Spektor denken. Een verbazend volwassen virtuositeit die toch speels en licht blijft. Dat ze dit festival mocht openen, is voor haar een stuk symbolisch. De studente singer-songwriter aan het Rotterdamse Codarts, won in 2011 de Kunstbende in de categorie muziek en werd sindsdien opgemerkt door zowel Jef Neve als Sioen. Met die laatste nam ze samen het duet ‘This one is for you’ op. Nu heeft ze met ‘Where it all begins’ ook haar eerste, eigen EP uit. ‘Van haar gaan we nog horen’ klinkt het. En dan zijn wij er alvast bij geweest, in het prille begin, waarin ze, licht blozend, nog toegaf hoe hard ze op de pianopartij van het prachtige ‘Chantage’ heeft moeten oefenen.


Ook de intussen al meer gevestigde waarde in singer-songwriterland The Bony King of Nowhere (artiestennaam van Bram Vanparys) bleek niet vies van enige symboliek. Hoewel hij normaal gezien ‘in minder pastorale omstandigheden’ speelt, bleken zijn ietwat melancholische liedjes perfect in de setting te passen. Vanparys verwierp overigens de gangbare opinie dat zijn liedjes treurig zouden zijn. ‘Het is niet meer dan een compensatie voor het feit dat ik mijzelf tot één van de gelukkigste mensen op aarde mag rekenen.’ Naast eigen nummers speelde Vanparys af en toe ook leentjebuur bij zijn muzikale helden, onder wie Neil Young en Johnny Cash. Maar uiteindelijk was het het zelfgeschreven nummer ‘Travelling man’, aan het einde van de set, dat het meest wist te beklijven.
 

MUSICALIA Festival
Belgische artiesten akoestisch
met o.a. nog op het programma: Sioen, Karim Baggili en Olla Vogala
Nog tot en met 21 juli
Deuren 20u
Concert om 20U30

Monasterium PoortAckere
Oude Houtlei 56

Tickets: € 19 vvk/ € 22 adk

Info en volledig programma: klik hier
www.musicaliamusic.be
Tickets: via Uitbureau

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio