CVBA Vlaamse Visveilingen een feit

CVBA Vlaamse Visveilingen een feit

Foto: Dany Van Loo

Nieuwpoort - In het stadhuis van Nieuwpoort werd de oprichtingsakte van de CVBA Vereniging Vlaamse Visveilingen officieel ondertekend. Met de oprichting van deze CVBA zetten de Vlaamse visveilingen een volgende stap in het samenwerkingsverhaal nadat eerder de Stad Nieuwpoort en de nv Vlaamse Visveilingen (vismijn Oostende en Zeebrugge) overstapten op een gezamenlijk veilsysteem.

De nieuwe CVBA VVV heeft tot doel de krachten te bundelen voor onder meer de bevordering, ondersteuning en uitvoering van innovatieve ontwikkelingen en projecten, van welke aard ook, in de visserij, vissector of aanverwante sectoren.

Traceerbare viskisten

Als eerste concreet project zal de CVBA VVV werk maken van de aankoop van ergonomische en traceerbare viskisten. De traceerbare viskisten moeten op termijn immers verplicht gebruikt worden door de Europese regelgeving . Dergelijke kisten zijn traceerbaar van op het schip tot bij de consument door middel van een fysische elektronische markering op de kisten. De daaruit voortkomende informatie wordt verzameld in één gemeenschappelijke database waaraan de vaartuigen op zee de gegevens betreffende het gevangen product via het elektronisch logboek kunnen koppelen. Deze informatie over de Belgische vissersvaartuigen zal ter beschikking gesteld worden van het Ministerie van Landbouw en Visserij via de veilingen. Dit laat de overheid toe om te allen tijde controle uit te voeren op het product. Maar ook voor het veilingwezen, de handel en de verwerking is deze traceerbaarheid in de toekomst van vitaal belang en vormt zij een belangrijke stap in de totale ketentraceerbaarheid. Op die manier worden ook de consumenten in staat gesteld om het product doorheen de keten van groothandel tot verwerking en retail te traceren.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio