Gertjan Roels wint eerste Groot UGent Dictee

Gertjan Roels wint eerste Groot UGent Dictee

Gertjan Roels, student Frans-Duits, was de beste speller op het eerste Groot UGent Dictee. Foto: if

Gent - Student Gertjan Roels heeft de allereerste editie van het Groot UGent Dictee gewonnen. Met slechts vijf fouten sleepte de Drongenaar een weekendje Delft in de wacht.

Maar liefst 282 studenten zakten af naar het Ufo voor het eerste Groot UGent Dictee. Het Dictee werd georganiseerd door de studentenkonventen, naar het voorbeeld van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Met vijf fouten won Gertjan Roels, een 22-jarige student Frans-Duits, de hoofdprijs: een verwenweekend in Delft voor 2 personen. Zilver en brons waren respectievelijk voor Manon Buysse (zes fouten) en Stefan Acke (negen fouten). Gemiddeld werden er 32 fouten gemaakt. Met 22 fouten bleek professor Luc Taerwe, decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, de beste speller bij de prominenten.

Whisky/whiskey

Met een gemiddelde van 32 fouten is Roels’ prestatie indrukwekkend te noemen. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. De talenknobbel nam eerder al deel aan andere spellingwedstrijden, waar hij telkens goed scoorde. 'Ik was blij verrast met mijn overwinning,' zegt Roels, 'maar ik ging sowieso voor de top 3. Spelling en de Nederlandse taal hebben mij altijd al geboeid, dus ik was vrij zeker van mijn stuk.'

‘Het moeilijkste woord? 'Dat moet “whisky” geweest zijn. De spelling hangt immers af van de nationaliteit van het drankje. Dat wist ik,  maar ik wist niet meer wélke spelling met welke nationaliteit overeenkwam. Ik schreef dus Schotse whiskey, waar het Schotse whisky moest zijn', aldus Gertjan.

 

De volledige tekst van het dictee kan u hier vinden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio