Kristof en Daniel in de raad

Kristof Vermeire (CD&V) blijft schepen

Kristof Vermeire (CD&V) blijft schepen

Foto: edwin Fontaine

Bredene - CD&V-schepen Kristof Vermeire blikt met gemengde gevoelens terug op deze verkiezingen. CD&V kon de deelname aan het gemeentebestuur niet verzilveren. Maar Vermeire blijft wel de komende 6 jaar schepen.

"Ik ben ontgoocheld", zegt Kristof Vermeire daags na de verkiezingen. "Die teleurstelling is er niet enkel omdat we een zetel verliezen, maar ook omdat er gekozen wordt voor partijen die nog niets bewezen hebben. " Vermeire doelt op Vlaams Belang die straks met 3 in de raad komt. "We hebben goed gewerkt maar zagen dat niet bevestigd door de kiezer", luidt het. De winst voor het goed bestuur in Bredene gaat integraal naar de socialisten.

Opnieuw schepen

Er was een voorakkoord waardoor CD&V opnieuw kan meebesturen. Vermeire wordt opnieuw 6 jaar schepen. "Het is positief dat ik kan verder werken voor Bredene. Maar ik wil onze deelname aan het bestuur ook bespreken met mijn partij. Eerstweeks wordt bepaald welke bevoegdheden ik krijg."

Kristof en Daniel

In de Bredense gemeenteraad, waar men de gewoonte heeft elkaar bij de voornaam aan te spreken, krijgt Vermeire straks het gezelschap van Daniel Poppe. "Het is goed dat Daniel al 20 jaar meedraait in onze partij en politieke ervaring heeft", zegt Vermeire daarover. Hij zal in Poppe vooral een medestander vinden.  Daniel Poppe was de voorbije 12 jaar OCMW-raadslid en haalde bij deze verkiezingen precies 3 stemmen minder dan in 2012. Zijn 316 stemmen blijven opmerkelijk in een partij die een volle 3 procent verloor. 

Volksbelangen bis

Het meebesturen van CD&V was duidelijk geen elektoraal voordeel voor CD&V. De socialisten namen een stevige concurrent aan boord en verzorgden hen goed. Met als resultaat een achteruitgang van 3 procent en een versteviging van de absolurte meerderheid van de socialisten met dik 2 procent. De geschiedenis herhaalt zich in Bredene :  jaren geleden heeft de SP.A ook Volksbelangen aan boord genomen. Dat had uiteindelijk tot gevolg dat zij wegdeemsterden en uiteindelijk opgingen in de SP.A. Dat knuffelscenario herhaalde zich nu gedeeltelijk met CD&V.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio