OPCura wil verwarming "Den Eikendreef" vervangen

Opwijk - Het Vlaams Energieagentschap roept steden en gemeenten op om lokale energieprojecten te ontwikkelen onder de noemer 'Overal stroomversnellers'. De zorgvereniging OPcura schuift alvast een voorstel naar voor om serviceflats zuiniger te verwarmen. Het plan is dat voor 15 juli per stad of gemeente minstens 2 en maximum 9 projectvoorstellen ingediend worden. Ze moeten voldoen aan de door de Vlaamse Regering opgelegde criteria. De gemeente Opwijk neemt zich voor om enkele projecten in te dienen. Een van deelnemende projecten is alvast het voorstel vanuit de zorgvereniging OPcura. Tijdens de publiekscampagne, die van 28 augustus tot en met 7 oktober loopt, kunnen burgers stemmen op de lokale projecten. Zodra één procent van de volwassen inwoners een project genegen is, keert de Vlaamse overheid tot 1 euro per inwoner uit als startkapitaal om de populairste projecten mogelijk te maken. Opca kiest voor de vervanging van de elektrische verwarming op accumulatie in de dertien serviceflats van "Den Eikendreef", die twintig jaar geleden werden gebouwd. OPcura wil ze vervangen door aardgas, een energiezuinige verwarming. De accumulatie wordt vervangen door lucht-lucht warmtepompen. De bewoners moeten niet uit hun woonst terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd. "De nieuwe toestellen hebben slechts één derde van het huidig verwarmingsvermogen nodig", zegt OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA). "In elke flat zullen binnen-units geplaatst worden die warme lucht binnen blazen. Die units kunnen zowel op het dak, aan de gevel of op het terras geplaatst worden." De kostprijs van dit project wordt voorlopig geraamd op 85.000 euro. INITIALEN 3 Karakters (2 - 10)

Het plan is dat per stad of gemeente minstens 2 en maximum 9 projectvoorstellen ingediend worden. Ze moeten voldoen aan de door de Vlaamse Regering opgelegde criteria. De gemeente Opwijk neemt zich voor om enkele projecten in te dienen. Een van deelnemende projecten is alvast het voorstel vanuit de zorgvereniging OPcura.

Tijdens de publiekscampagne, die van 28 augustus tot en met 7 oktober loopt, kunnen burgers stemmen op de lokale projecten. Zodra één procent van de volwassen inwoners een project genegen is, keert de Vlaamse overheid tot 1 euro per inwoner uit als startkapitaal om de populairste projecten mogelijk te maken. Opca kiest voor de vervanging van de elektrische verwarming op accumulatie in de dertien serviceflats van "Den Eikendreef", die twintig jaar geleden werden gebouwd.

OPcura wil ze vervangen door aardgas, een energiezuinige verwarming. De accumulatie wordt vervangen door lucht-lucht warmtepompen. De bewoners moeten niet uit hun woonst terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd.

"De nieuwe toestellen hebben slechts één derde van het huidig verwarmingsvermogen nodig", zegt OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA). "In elke flat zullen binnen-units geplaatst worden die warme lucht binnen blazen. Die units kunnen zowel op het dak, aan de gevel of op het terras geplaatst worden."

De kostprijs van dit project wordt voorlopig geraamd op 85.000 euro. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio