Nek-aan-nekrace tussen meerderheidspartijen Open VLD en N-VA

Wie wordt de grootste in Opwijjk?

Zeven uur lang de burgers welkomen voor de sporthal. Bevoorrading is dan wel welkom Foto: ego

Opwijk - Er heerste vanmorgen en vanmiddag voor de sporthal, waar de stemverrichtingen plaatsvinden, een gemoedelijke sfeer. Er was geen enkel incident te melden. Veel vragen zijn er niet. Algemeen wordt verwacht dat Open VLD en N-VA, die nu de meerderheid uitmaken, dat straks ook nog zullen doen.

Van voor acht uur hadden beide partijen hun stellingen voor de poorten van de sporthal aan het Heiveld ingenomen om de kiezers een late handdruk te geven. De oppositiepartijen, die blijkbaar minder vroeg waren opgestaan, moesten vrede nemen met een plaatsje in de figuurlijke schaduw, en dus zoals in de Spaanse arena pal in het zonnetje.

Maar dat drukte niet op het humeur van de meeste politici. Veel had ook te maken met de schitterende nazomer.

De enige vraag die er toe doet was wie wordt de grootste partij. In een peiling zakte Open VLD van 30,3% naar 29,4% en steeg coalitiepartner N-VA van 28,2% naar 28,7%. Als dezelfde coalitie wordt aangehouden en als N-VA over Open VLD wipt, dan is de vraag: wie wordt de burgemeester? In principe is dat dan federaal parlementslid Inez De Coninck (41), in het tegenovergestelde geval behoudt Albert Beerens (67) de sjerp.

CD&V hoopt zijn vijf zetels te behouden. "Dan zou het eerste keer in 60 jaar zijn dat mijn partij niet zakt", zegt lijsttrekker Jeroen Eenens. Bijna een halve eeuw lang hadden de christen-democraten de absolute meerderheid. Maar bij elke verkiezing brokkelde die machtspositie af.

Inzet wil zijn drie zitjes behouden en Groen wil voor het eerst een zetel veroveren. Vlaams Belang gaat er op vooruit, maar te weinig om opnieuw in de gemeenteraad te komen.  

 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio