Debuutplaat van The Dead Color ligt vanaf vandaag in de rekken

`Wij doen onze zin, dat is het voorrecht van een band die nog niemand kent’

Ze zijn met vier en delen eenzelfde passie: videogames, films en muziek uit de jaren `80. Waarom dan niet zelf de synthesizers erbij nemen en een plaat creëren? Zo dachten Erik, Pieter D.C., Diederik en Pieter V.D.B. erover. En zo gezegd, zo gedaan. Vandaag, maandag 27 januari, verschijnt hun eerste, titelloze album. Gentenaar.be ging vooraf met Erik en Pieter D.C. praten over hoe het allemaal begon.

Hoe kwam The Dead Color tot stand?

Erik: The Dead Color begon aanvankelijk als mijn soloproject. In de loop der jaren verzamelde ik enkele ideeën. Eind 2011 begon het concept vorm te krijgen en kwam ik ermee naar buiten. `Vibe on air’, een programma op Studio Brussel, selecteerde één van mijn nummers. Niet lang daarna mocht ik in het voorprogramma van de band Example in de AB spelen. Maar geen optreden zonder goeie band, dus ik ging op zoek naar muzikanten. Ik vond drummer Pieter V.D.B. en leerde later Diederik H. en Pieter D.C. kennen. De band was gevormd. Op kerstdag in 2011 repeteerden we voor het eerst. Begin januari vonden we dat alles goed zat en gingen we effectief van start. We werden dat jaar tweede bij de Beloften en deden een 15-tal optredens. In 2013 startten we met het maken van ons eerste album.

Wie schrijft de nummers?

Erik: Voor dit album heb ik alle nummers geschreven. We traden enkele keren op en merkten dat bepaalde songs frisser werden, er kwam meer leven in. Eens we het album opnamen, wilden we het livegevoel erin opnemen. Zo gezegd, zo gedaan.
Pieter D.C.: Iedereen geeft automatisch zijn eigen input bij het opnemen. We proberen uit. Soms werkt het, soms niet. Alles verloopt zeer natuurlijk.

Waar halen jullie inspiratie voor de nummers?

Erik: Als ik muziek maak, probeer ik aan niets te denken. Achteraf stel ik vast dat het resultaat de stijl van bepaalde muzikanten volgt. Je hoort voornamelijk invloeden van vroeger: de pioniers van de synthesizermuziek, zoals bv. Vangelis. Maar ook John Carpenter, een regisseur van goeie horrorfilms. De jaren `80 was het decennium waarin synths voluit konden gaan. Dat klonk soms heel raar, maar tegelijkertijd ook charmant. Ik probeer vandaag muziek te schrijven met de geluiden die we kennen van lang geleden.
Pieter D.C.: Drie van de vier bandleden staan op dezelfde golflengte als het gaat over herspelen van oude games. We zijn ook allemaal geïnteresseerd in de muziek en soundtracks uit films van vroeger. Dat is ons grote raakvlak.

Wat is de beste omschrijving die je aan de debuutplaat kan geven?

Erik: 100% compromisloos. We houden geen rekening met verwachtingen. Dat is het voorrecht van een groep die niemand kent: je kan volledig je zin doen. Dat wil niet zeggen dat de muziek ontoegankelijk is, maar ze is wel experimenteel. We hebben er echt onze tijd kunnen insteken. Niemand was op ons aan het wachten.

Is er een groot verschil tussen het oorspronkelijke plan en wat er uiteindelijk op de plaat verscheen?

Pieter D.C.: Er zijn bepaalde nummers hetzelfde gebleven, andere zijn geëvolueerd. Dat is ook het leuke. De nummers geven een weerspiegeling van hoe je verandert als groep. Bij het begin voel je elkaar niet zo goed aan. Naarmate je meer repeteert, leer je elkaar kennen en worden de nummers beter.
Erik: De liveoptredens zijn nodig om de zwakke momenten in nummers te leren kennen en te verbeteren.

Hoe zijn de opnames van de plaat verlopen?

Erik: De opnames gebeurden bij mij thuis. Tegenwoordig is een homestudio niet meer dan een mengtafel en een laptop. Ik had mijn demo’s en we gaven elkaar feedback via de liveoptredens. Van de demo’s tot het afwerken van de plaat deden we er 5 à 6 maanden over.
Pieter D.C.: We werkten er in stukjes aan. Op het gemak.

Hoe waren de reacties op de eerste single?

Erik: Zoals iedere band die iets maakt, hoopten we op airplay bij Studio Brussel. Dat hebben we uiteindelijk ook gekregen: we speelden een sessie in Select. Voor veel van onze vrienden, die andere muziek gewend zijn, was het een verrassing. Maar de reacties zijn positief. We krijgen vaak te horen dat de single een fijn nummer is. Het is een nieuwe melodie die ze graag horen.
Pieter: Mensen vinden het geluid verfrissend. Je hoort het niet dagelijks en dat vinden ze leuk.

In januari komt de plaat uit, nadien volgt het releaseconcert in de Charlatan. Spannend?

Erik: We hebben het geluk dat we al in de Charlatan speelden. Dat is een zeer fijne zaal. We repeteren er nu volop voor en spelen nog twee try-outs om de setlist op punt te stellen. Het moet een leuk feestje worden.

En nadien?

Erik: Optreden tot we erbij neervallen. We willen zeker tot aan de zomerfestivals voluit gaan. We zijn ook al aan het brainstormen over een tweede plaat. Dat wordt waarschijnlijk iets helemaal anders. Het moet voor ons interessant blijven, we zoeken een uitdaging als muzikant.

 

The Dead Color - CD release show. Donderdag 30 januari 2014 om 22 uur, Charlatan, Gent. Meer info op facebook of www.charlatan.be


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio