Gentse Universiteitsbibliotheek haalt topstuk binnen

Gent - De Koning Boudewijnstichting is er onlangs in geslaagd om in New York een uitzonderlijk album uit de 17de eeuw op de kop te tikken en aan de publieke Gentse collecties toe te voegen. Het werk is van de hand van Gentenaar Lieven Cruyl en toont een unieke verzameling van enkele Romeinse stadsgezichten.

De nieuwe aanwinst is een uniek verzamelalbum met ‘vedute’ of ‘zichten’ op het Rome van de 17de eeuw. Gents priester Lieven Cruyl (1640-1720) trok na zijn opleiding als architect-tekenaar-etser naar Rome, waar hij in 1666 de tien vedute creëerde. De werken kregen de naam ‘Prospectus Locorum Urbis Romae Insignium’, werden opgedragen aan Paus Alexander VII en uitgegeven door Matteo De Rossi.

 

Opmerkelijk aan het werk van Cruyl, is dat hij erin slaagde de scenografische aspecten van de stad op een opmerkelijke wijze in zijn tekeningen naar voren te brengen. Zijn voorliefde voor ongebruikelijke en complexe perspectieven zorgen dan weer dat het werk de stad presenteert zoals de bezoeker deze zag. Naast de vedute van Cruyl, bevat het ‘nieuwe’ stuk eveneens een Romeins stadsgezicht uit 1653 van de Franse Dominique Barrière en zeven vedute van de hand van Giovanni Battista Falda.

 

De aankoop van het topstuk, heeft de Stichting te danken aan een tip vanuit Boekentoren Gent. Dat het werk er lange tijd in bruikleen zal worden ondergebracht, betekent voor de Gentse Universiteit een uitbreiding van de ‘Rome-collectie’. De vakgroep Architectuur en Stedenbouw verricht al sinds een aantal jaren intensief onderzoek rond deze collectie.  Verder vult het album een hiaat in de ‘collectie Gandavensia’, de verzameling van het volledige patrimonium geproduceerd in Gent of door een Gentenaar.

 

Wie het album wil bewonderen, kan het nu al integraal online bekijken in de beeldbank van de Universiteitsbibliotheek Gent.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio