Liberale Vrouwen van Deinze naar Godshuis en Stoomcentrum

Het Godshuis in Sint-Laureins Foto: if

Deinze - De Liberale Vrouwen van Deinze nemen op zaterdag 30 augustus geïnteresseerden mee voor een bezoek achter de schermen van het Godshuis in Sint-Laureins. De dag wordt afgerond met een bezoek aan het Stoomcentrum in Maldegem

Het Godshuis, dat op heden vooral gekend is als feestzaal, restaurant, hotel en wellnesscenter, is een prachtig 19de eeuws gebouw, dat vooral aandacht verdient door zijn monumentale waarde.  Tussen 1843 en 1849 werd het Godshuis gebouwd met financiële ondersteuning van juffrouw Antonia Van Damme (1797-1879). De bedoeling was dat het grote gebouw een soort ziekenhuis zou worden voor mensen met moeraskoorts, een ziekte die toen nog frequent voorkwam in het waterrijke Meetjeslandse krekengebied.

De bestemming van het gebouw werd een aantal keer gewijzigd doorheen zijn geschiedenis: van tehuis voor bejaarden en gewone zieken, tot een weeshuis en een onderwijsinstelling. In 1940 en ook tijdens de bevrijding in 1944 verwierf het Godshuis grote populariteit, omdat de grote kelders een veilig toevluchtsoord waren voor de bevolking tijdens de gevechten. In 1999 werd het vervallen gebouw zeer grondig gerestaureerd onder leiding van Deinzenaar Rudy Leroy en in 2004 ging het Godshuis weer open als hotel en restaurant.

Stoomcentrum

Na het bezoek aan het Godshuis, gaat het gezelschap naar het Stoomcentrum in Maldegem. Het Stoomcentrum is het middelpunt van de historische spoorlijn, lijn 58 tussen Brugge en Gent, op de voormalige stationssite.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 30 augustus. Het bezoek aan het Godshuis is voorzien om 11 u.

Waar: verzamelen aan de Brielpoort in Deinze. Van daaruit wordt met wagens naar het Godshuis gereden.

Kostprijs: €30, inclusief lunch en koffie

Reserveren: bij Régine Goemaere op 09.3883.52.66 of via jean.vanderlinden2@telenet.be . Meerijden kan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio