Voetbal Jupiler Pro League Zulte Waregem - Moeskroen

Yarouba Cissako is klaar voor een vaste stek

Yarouba Cissako is klaar voor een vaste stek

Yarouba Cissako Foto: www.essevee.be

Zulte - Hij is er amper 19 maar voetbalt met een ervaring die je alleen aantreft bij jongeren die in opleidingscentra zijn gevormd. Yarouba Cissako was vier jaar bij Monaco en is klaar voor een vaste stek in het elftal van Francky Dury.

‘Waregem is een mooie stad’, zegt hij beleefd. Want wie vier jaar tussen de glans en de glitter van Monaco heeft geleefd, met de voeten in het water van de Azurenkust, zet op een ondergeregende dag in het zuiden van West-Vlaanderen toch wel een paar klimatologische stappen terug.

‘Nee, ik heb het hier goed’, herhaalt hij. ‘Ik heb een appartement en ik trek mijn plan. Ik kan best mijn eigen potje koken. Alles gaat opperbest, als ik maar kan voetballen.’

Op de rechtsachter, daar waar het monument De fauw speelde, daar waar hij best wel eens een stek in de Ploeg van het Jaar kan halen.

‘Ik had pech dat ik uitviel met een blessure tijdens de Europese wedstrijd in Polen. Ik ben meteen gestopt. Misschien had ik nog even kunnen doorgaan maar dan was de blessure wellicht ook erger geworden. Nu heb ik maar een paar wedstrijden gemist’, vertelt hij stil en bescheiden, duidelijk nog niet gewoon aan veel belangstelling van de media. Bij AS Monaco dat hem een jaar uitleent, speelde hij vorig seizoen alleen in de CFA, de derde klasse, waar de B-teams van de eersteklassers zijn ondergebracht.

Het was een merkwaardige stap in het leven van de amper 14-jarige Yarouba om naar Monaco te verkassen.

‘Ik groeide op in een voorstad van Parijs. Ik speelde er in een klein plaatselijk ploegje maar ik wou hogerop. Ik kreeg de kans om naar het Centre de Formation van Monaco te gaan. Ik heb niet getwijfeld. Je moet er wat voor over hebben om iets te bereiken in het leven’, zegt hij gedecideerd. Diezelfde stap zette hij nu weer: ‘Als ik hier in de basiself kan staan, zal ik weer veel ervaring opdoen.’

Soms komt zijn familie uit Parijs hem aanmoedigen. Twee broers en drie zussen heeft hij. En af en toe heeft hij ook een drietal vrienden op bezoek zodat de eenzaamheid nooit toeslaat. Zijn ouders zijn uit Mali en in Waregem vindt Cissako met N‘Diaye een Malinees terug.

‘Ik kende hem niet persoonlijk maar ik wist dat hij voor de nationale ploeg werd geselecteerd.’

Vanavond krijgt hij meteen een ernstige test, geconfronteerd met het Moeskroense woelwater Steeven Langil die Standard gek tikte.

‘Ik ken hem, hij heeft veel kwaliteiten, maar ik moet verhinderen dat hij die etaleert’, zegt hij rustig.

Of ze dan van Monaco al zijn komen kijken? ‘Neen maar het seizoen is pas begonnen. En wees maar zeker: de scouts van Monaco hebben overal ogen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio