Een school zonder punten, kan dat?

Roger Standaert Foto: Linkedin

Deinze - Op donderdagavond 4 december organiseert De Sterrebloem, de ervaringsgerichte methodeschool uit Meigem, een avond met pedagoog en auteur Roger Standaert. Hij heeft het over zijn boek ‘De becijferde school’, in de kelder van de bibliotheek van Deinze.

‘Stop met dat klasgemiddelde. Wie eronder zit, mag nog zo hard werken, hij zal er onder blijven.’ Roger Standaert, éminence grise van het Vlaamse onderwijs, heeft zijn eigen kijk op hoe onderwijs en leerprestaties moeten gemeten worden. ‘We moeten opletten voor de technocratie.’

Roger Standaert is voormalig directeur van de Entiteit "curriculum" op het Departement Onderwijs en professor emeritus aan de Universiteit Gent.

Voor de meeste mensen zijn punten op school heel normaal. Maar kan het ook anders? In zijn boek geeft Roger Standaert een duidelijke, maar heel andere kijk op hoe prestaties van leerlingen gemeten kunnen worden. Cijfers hebben een grote impact op het zelfbeeld van leerlingen. Wat is het doel van de cijfers en wat leer je daaruit als ouder of leerkracht? Kan een combinatie van toetsen, open gesprekken, losse observaties, portfolio, zelf-en peerevaluaties, … een alternatief zijn?

Of punten afschaffen een goed of slecht idee is, daar komt ongetwijfeld een boeiend gesprek van tussen auteur en publiek.

Praktisch

Wanneer: donderdagavond 4 december. De deuren openen om 19u30, de voordracht begint om 20u.

Waar: Kelder van de bibliotheek van Deinze, op de Markt

Toegang: €3, graag vooraf inschrijven op 3avonden@desterrebloem.be 

De Sterrebloem organiseert dit schooljaar ook nog:
15/03/2015: Verteltocht
26/04/2015: Opendeurfeest
13/05/2015: Openklasdag
09/05/2015: Eetfestijn en fuif
27/06/2015: Fe(e)stje, muzikaal familiefestival

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio