De Sterrebloem haalt Belgische finale technologiewedstrijd

Het team van De Sterrebloem Foto: LEZ

Deinze - Vorig jaar namen de zesdeklassers van De Sterrebloem, de ervaringsgerichte school uit Meigem, deel aan het techniektornooi. Zij werden geselecteerd om deel te nemen aan de Belgische finale op 6 december in het Ministerie van Onderwijs. Hun ‘lichtmaakmachine’ kon met een liter water een led-lampje dertig seconden laten branden.

Het begon allemaal op een vrijdag vorig jaar in oktober. De kinderen van de zesde klas van De Sterrebloem hadden al gehoord dat ze zouden meedoen aan een wedstrijd rond technologie, maar wisten niet precies wat dat inhield. Ze waren heel benieuwd. De opdracht luidde: 'Laat met maximaal drie liter water een led-lampje minimaal dertig seconden branden.’

Heel wat kinderen wisten niet wat ze zich hierbij moesten voorstellen. Hoe konden ze dat ooit doen? Zo begon een ontdekkingsreis langs elektriciteit (Weet jij hoe elektriciteit smaakt ?), batterijen (Heb jij er al eentje gemaakt van een citroen?), dynamo's (of rotom, want dat is eigenlijk een motor, maar dan omgekeerd) en watermolens.

Aan het eind van de dag hadden ze al een vaag idee over hoe ze hun ‘lichtmaakmachine’ wilden gaan bouwen. Eerst onderzochten ze hoe een waterkrachtcentrale werkt en met die kennis gingen ze aan de slag. Op vrijdag werd er gezaagd, geschroefd en geplakt, zodat ze tegen de herfstvakantie een machine hadden die bijna helemaal af was. Helaas bleek dat, eens helemaal aangesloten op dynamo en lampje, drie liter water niet genoeg was om dertig seconden licht te maken. Terug naar af dus.

Omdat de voorronde van het tornooi al op 6 november was, was er niet veel tijd meer over. Samen met de kinderen werd dan ook een vakantieochtend opgeofferd om een andere en hopelijk betere machine te maken. Ditmaal haalden ze hun inspiratie bij een eenvoudige watermolen. Dit bleek een goede keuze, want na wat ups en downs hadden ze een lichtje dat meestal 30 seconden brandde.

Groot was dan ook de verbazing toen bleek dat hun machine op de regionale voorronde van 6 november zo goed presteerde dat ze naar de Vlaamse finale op 6 december mochten gaan.

Voor ze vertrokken, pasten ze de machine nog wat aan om er zeker van te zijn dat zich op de finale geen onverwachte problemen zouden voordoen.

Het was al lang geleden dat de zesdeklassers nog zo gespannen waren op sinterklaasochtend ... Met een groepje dolenthousiaste kinderen en al even gekke ouders ging het met de trein  richting Brussel. Eindbestemming was het Ministerie van Onderwijs waar de finale zou plaats hebben. Om beurten betraden de teams de arena waar het techniektornooi beslecht zou worden. Flessen water werden zorgvuldig gewogen voor en na de proef, zodat de winnaar tot op enkele milliliters gekend zou zijn.

Team Sterrebloem slaagde er opnieuw in om met minder dan een fles water het lampje 30 seconden te laten branden. Absolute winnaar werden zij wel niet. Andere teams bleken immers nog wat zuiniger met het water om te gaan. Maar de ervaring alleen al maakte dat elk kind glom van trots.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio