De Sterrebloem zet netwerk in voor verbouwing

De Sterrebloem zet netwerk in voor verbouwing

Foto: http://www.socrowd.be/project/de-sterrebloem

Deinze - De Sterrebloem vzw is een basisschool in Meigem die in 2009 opgericht werd door een groep ouders, in samenwerking met enkele leerkrachten. Omdat het 100 jaar oude schoolgebouw het groeiend aantal leerlingen niet meer aankan, wil De Sterrebloem verbouwen. De basisschool roept via Socrowd de hulp van haar netwerk in om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Ecologisch en duurzaam verbouwen

De Sterrebloem gelooft dat onderwijs ook op een andere manier kan. De Sterrebloem staat voor respect, echtheid en verantwoordelijkheid. Respect voor de natuur en duurzaamheid zitten verweven in de hele werking van de school.

Ecologisch verantwoord en duurzaam verbouwen is daarom belangrijk voor De Sterrebloem. Het huidige schoolgebouw voldoet niet meer aan de moderne normen en het energieverbruik is te hoog. In nauw overleg met de school, heeft ecologisch architectenbureau BAST een ontwerp uitgewerkt voor het huidige gebouw en een kleiner nieuwbouwproject voor de kleuterschool.

Strobalen en groendak

Coördinator Ellen De Dapper: ‘Deze verbouwing is nodig om ook morgen een gezonde, leuke, duurzame en kwaliteitsvolle school te kunnen laten groeien.’

Men streeft ernaar de huidige structuur zoveel mogelijk te behouden, maar ook een gebouw neer te zetten dat voldoet aan moderne verwachtingen op het gebied van duurzaamheid en onderwijs. Zo wordt er gewerkt met houtskeletbouw met opvulling van strobalen, een groendak en opvang van regenwater.

Papa Jürgen Loones: ‘Dit ontwerp is bijzonder, omdat het ook besproken werd met de kinderen, de ouders en het team van de school. Wat wilden zij zeker behouden en waarvan dromen ze op hun school? De ouders en kinderen zullen ook het project mee helpen realiseren, door bijvoorbeeld het houtskelet te helpen vullen.’

Renteloze lening wordt verdriedubbeld

Om te kunnen verbouwen is er nog 36.000 euro nodig. De Sterrebloem wil dit geld ophalen in samenwerking met Socrowd, een sociaal crowdfundingplatform dat De Sterrebloem in staat stelt om samen met sympathisanten het bedrag op een veilige en transparantie manier te verzamelen.

Als De Sterrebloem er zo in slaagt 12.000 euro te verzamelen verdriedubbelt Socrowd dit bedrag en krijgt De Sterrebloem een renteloze lening van 36.000 euro. De Sterrebloem betaalt de lening terug en ook de investeerders krijgen hun geld terug.

Socrowd gelooft dat geld een middel moet zijn om onze samenleving te verbeteren. Socrowd kon de voorbije jaren dankzij meer dan 500 sympathisanten en organisaties al 7 miljoen euro renteloos uitlenen aan meer dan 100 projecten met positieve impact.

Kleine kredieten

‘We richten ons bewust op kleine kredieten,’ zegt Tom Alleman van Socrowd. ‘Voor 50.000 euro kunnen sommige organisaties niet terecht bij een bank. Bovendien zijn we goedkoop, want onze leningen zijn rentevrij. Ook belangrijk is dat we via onze leningen de organisatie aanzetten om haar netwerk te mobiliseren en op lange termijn te betrekken bij de werking.’

Sympathisanten doen geen gift, maar kopen een aandeel bij Socrowd. Dat kost 100 euro en er is geen rendement op het aandeel. Tom Alleman: ‘Onze projecten moeten een sociale, ecologische of culturele meerwaarde hebben. Alle projecten worden gescreend op die extra waarde, maar ook op financiële gezondheid, zodat we weten of een project een lening kan afbetalen.’

Hier vind je meer info over het project.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio