Viering 125 jaar Bietenoogst op 20 september

© LEZ

Het majestueuze schilderij Bietenoogst van Emile Claus, dé blikvanger van het Museum van Deinze en de Leiestreek, bestaat dit jaar 125 jaar. Dit wordt op zondag 20 september gevierd met een spetterend feest met de officiële opening van het nieuw ingezaaid bietenveld op de locatie aan de Xavier De Cocklaan in Deurle, waar het schilderij indertijd geschilderd werd, maar ook een kunstperformance, een lunch, een optreden, kinderanimatie en een fietszoektocht.

Eddy Lefevre

Emile Claus begon vermoedelijk al in het najaar van 1889 of zelfs 1888 aan zijn schilderij ‘Bietenoogst’, in de periode dat de bieten van het veld werden gehaald. In juli 1890 werkte Claus het schilderij af. Dit jaar bestaat het werk dus 125 jaar, en dat wil het Museum van Deinze en de Leiestreek niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Nieuw bietenveld

Op de locatie waar Adèle Rogghe en haar echtgenoot Henri Van Laere 125 jaar geleden bieten met een spade, bietensteker en driewielkar van het veld haalden, werden opnieuw zaadjes geplant. Dit was echter geen sinecure. Het veld moest geëffend worden en ook het zaaien zelf was arbeidsintensief. Men moet zich bovendien ook houden aan de bepalingen van de stad Deinze over het biologisch telen en het uitsluiten van chemische sproeistoffen. De eigenaar van het perceel grond onthaalde het museumproject positief en gaf toestemming voor de activiteit. Een aantal vrijwilligers hielden zich tijdens het voorjaar en de zomer bezig met het wieden van het kruid. Op zondag 20 september zal het veld weer vol bieten staan, waardoor het tafereel van toen opnieuw tot leven wordt gewekt.

Villa Zonneschijn

Het bietenveld bevindt zich bij de voormalige woning van Emile Claus, ‘Villa Zonneschijn’ in Astene. De schilder had de gewoonte zijn doeken ter plaatse op te stellen. Ook ‘Bietenoogst’ is op die plaats tot stand gekomen. Er werd een diepe greppel in het veld gegraven, waardoor hij het doek kon laten zakken om aan het bovenste deel te werken. Hij noemde het schilderij zijn “betteraven” en besefte dat hij na de voltooiing één van zijn belangrijkste werken had geschapen. Het doek is 3,20 meter hoog en 4,80 meter breed. In september 1890 werd het schilderij overgebracht naar het Salon van Brussel, waar het veel aandacht trok. Vooral het lichtgebruik, de waarachtigheid en de details oogstten woorden van lof. Het kunstwerk wordt nog altijd met het Museum van Deinze en de Leiestreek geassocieerd. Dat is ook de reden waarom aan het evenement een leuke fietszoektocht gekoppeld wordt. Als je alle vragen van de zoektocht juist beantwoord hebt, maak je kans op een mooi geschenk uit de museumwinkel.

Twitteractie

Op zondag 20 september zal er een speciale Twitteraccount, @Bietenoogst, actief zijn. Op deze account kan je terecht voor weetjes en informatie over schilder Emile Claus, zijn werk ‘Bietenoogst’ en de activiteiten van de viering. Cultuurschepen Rutger De Reu roept iedereen op die dag ‘Bietenoogst’ te ‘lezen’ en te 'herschrijven' op Twitter. Gebruik hiervoor de hashtag #Bietenoogst 125 en vat het schilderij samen, breng het onder woorden, geef er je mening of bedenking over.

De drie beste tweets ontvangen een leuke goodiebag van het Museum van Deinze en de Leiestreek. De winnaars zullen bekend gemaakt worden via de Twitteraccount @Bietenoogst.

Na afloop van de feestelijke viering zal je een zogenaamd 'Tweetboek' gratis kunnen downloaden op www.museumdeinze.be. In dit digitaal boek in PDF-formaat, opgemaakt door middel van de app Tweetbook, worden de leukste tweets gebundeld. Het Museum van Deinze en de Leiestreek werkt voor deze acties samen met vrijwilliger Hans Caron, die reeds heel wat ervaring heeft met dergelijke ‘social reading’ projecten volgens de methode TwLetteratura.

Feestprogramma

 • 11 u: officiële opening
 • 11.30 u: BIETE. Een performance van en met Dolores Bouckaert en Stief Desmet
 • 12 u: lunch verzorgd door De Wassende Maan, bestaande uit een verrassend bord met vergeten groenten, beenham en BBQ-worstje en een feestelijk bietenhapje. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan via museum@deinze.be of 09 381 96 70 ten laatste tot 16 september.
 • 12 -14 u: optreden van het folkbandje van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
 • 14 u: 19e eeuwse dansinitiatie met Danseridoe
 • 14.30 u: Jo Decaluwe brengt de vertelling Nonkelken van Cyriel Buysse
 • 14.45 u: 19e eeuwse dansinitiatie met Danseridoe
 • 15.30 u: Jo Decaluwe brengt de vertelling Nonkelken van Cyriel Buysse

Doorlopend van 14 – 17 u

 • Tableau vivant Bietenoogst: maak zelf deel uit van het schilderij! Er wordt een fotostudio voorzien ter hoogte van het bietenveld. Passende verkleedkledij is ter plaatse beschikbaar.
 • Kunstworkshop voor kinderen, grime, springkasteel
 • Doorlopend mogelijkheid om iets te drinken
 • Doorlopend fietszoektocht van het veld van Bietenoogst tot het Museum van Deinze en de Leiestreek. Er kan ook gestart worden aan het museum.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek is op zondag 20 september gratis toegankelijk. In de vergaderzaal is er een kleine tijdelijke tentoonstelling met foto’s over de historiek van de locatie van Bietenoogst, van Châlet de Deurle tot zaal Riva.

Meer info: Museum van Deinze en de Leiestreek, L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, tel 09 381 96 70, museum@deinze.be of www.museumdeinze.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus