Maria (102) woont nog in eigen huisje

Maria (102) woont nog in eigen huisje

Links Liliane, één van de drie dochters, de 102-jarige Maria (midden) en rechts schepen Trees Van Hove van Deinze. Het schilderijtje boven Liliane toont de Oostenrijkse Alpen waar Etienne, één van de twee zonen woonachtig is. Foto: John De Vlieger

Deinze - In haar kraaknette rijwoning langs de druk bereden Gaversesteenweg op de wijk Dries te Petegem kreeg Maria Desmet het bezoek van schepen van burgerlijke stand Trees Van Hove (CD&V) van Deinze. Laatstgenoemde kwam met een geschenkenpakket van de stad en een brief van het koningspaar ter gelegenheid van haar 102e verjaardag. Het bijzondere is dat de gezondheid van Maria zo goed is dat ze de enige 100-plusser in Deinze is die nog alleen in haar eigen huis woont.

Maria die geboren is op 28 februari 1914 in de deelgemeente Gottem stapte in 1945 in het huwelijksbootje en kreeg vijf kinderen, drie meisjes Diane, Liliane en Helene en twee jongens Etienne en Chretien. Eén van de zonen woont reeds lange tijd in Oostenrijk. Na eerst langs de Vaart Rechteroever en later langs de Vaart Linkeroever te hebben gewoond vestigde Maria zich met haar gezin in 1970 langs de Gaversesteenweg.

Ze woont daar graag en heeft naar eigen zeggen alleen ’s morgens vroeg wat last van het drukke verkeer op de gewestweg. “Het is wel niet zo dat mijn gezondheid eronder lijdt”, zegt Maria. Ze is ook tevreden dat ze niet zo ver woont van het gebedshuis van de getuigen van Jehovah in de Landweg. Daar volgt ze regelmatig met de familie en kennissen de diensten en preken op zondag. Voor het overige is ze gelukkig met haar gezondheid die haar nog veel vrijheid biedt. Een geheim recept heeft ze niet want ze eet graag de dagelijkse kost à la Jeroen Meus.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio