Peru-avond van vtbKultuur steunt NGO's in Lima, Peru

Peru-avond van vtbKultuur steunt NGO's in Lima, Peru

Marleen en Diether De Coninck, tweede en derde van links, tussen het organiserend comité van vtbKultuur Deinze. Foto: Ive Steyaert

Deinze / Zulte - De Peru-avond, die vorige donderdag werd ingericht door vtbKultuur Deinze in de bibliotheek van Deinze, kreeg ongeveer 80 geïnteresseerden over de vloer. Diether De Coninck en zijn echtgenote Marleen kwamen vertellen over hun ervaringen tijdens een reis van bijna drie maanden doorheen het land van de Inca’s, maar dan wel helemaal met het openbaar vervoer. De integrale opbrengst van €458 wordt door vtbKultuur en Diether geschonken aan de duurzame projecten, waar hij in Peru mee in contact kwam.

Diether besteedde in zijn powerpoint presentatie tussendoor ook aandacht aan het project van duurzaam toerisme in de hoofdstad Lima, Alternative Peru, dat gerund wordt door Natalie Lefevre uit Machelen. De opbrengst van de avond wordt via haar verdeeld over twee projecten, waar zij mee samenwerkt.

Ruwasunchis

Ruwasunchis is een kleine NGO met meer dan 160 vrijwilligers, die werd opgericht door een multidisciplinair team van studenten en afgestudeerde jonge mensen om de levenskwaliteit van de armste Peruanen te verbeteren. Zij willen de capaciteiten van deze mensen activeren, hen mondig maken en het ondernemerschap stimuleren, maar in harmonie met het milieu. De naam “Ruwasunchis” betekent in het Quechua, de inheemse taal, “Laten we het samen doen”. Meer info over deze NGO vind je op hun website www.ruwasunchis.org (Spaans en Engels) of op hun Facebookpagina.

La Casa de Panchita

Deze kleine NGO strijdt voor de rechten van kinderen en jongeren die als huispersoneel werken. Zij organiseren workshops voor werkende kinderen vanaf acht jaar rond emancipatie en waarin ze hen bewust maken van hun rechten als kinderen en werkers. Kinderarbeid is nochtans verboden, maar het gebeurt vaak toch. Deze kinderen gaan wel naar school, maar werken buiten de schooluren, zodat ze weinig of geen tijd en begeleiding hebben om te leren en hun huiswerk te doen. Verder studeren zit er al helemaal niet in. Verscheidene van deze jongeren, die verbonden zijn aan deze organisatie, werken ook met AlternativePeru mee als lokale gidsen en kunnen zo nieuwe skills aanleren en iets bijverdienen.

Eén van de initiatieven van de NGO is de ludotheek “Jugando aprendo” (“Leren al spelen”), waar jongens en meisjes tussen drie en twaalf jaar door jongeren opgevangen worden en een ruimte hebben om te spelen, te leren en hun schoolwerk te maken. Het is voor de kinderen een veilige plaats waar zij boeken, landkaarten en spellen vinden waarmee zij hun schoolprestaties kunnen verbeteren. Af en toe komt er ook een psycholoog langs die met enkele jongeren en hun ouders werkt, want vele van deze jongeren komen uit problematische gezinnen en zijn getraumatiseerd door eerdere ervaringen. Meer info op www.lacasadepanchita.com (Spaans).

Alternative Peru

Op de tours van Alternative Peru worden, naast alternatieve bezienswaardigheden, deze en andere gelijkaardige NGO’s bezocht. Zo wordt de NGO ondersteund en wordt er werk bezorgd aan een hele reeks buurtbewoners (zie: www.alternativeperu.org/our-team). Tegelijkertijd worden ook de bezoekers bewust gemaakt over verschillende thema’s en kunnen ze op een verantwoorde manier een andere, authentieke kant van Peru leren kennen door middel van interculturele uitwisselingen met de lokale bevolking. Je kan alle verantwoorde en alternatieve tours in Lima, de Andes en de Amazone vinden op de website www.alternativeperu.org .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio