AUDIO. AltanAnders, kunst in de leerlooierij

Zulte - AltanAnders is een atelier-overschrijdend kunstevenement van de specialisatie opleidingen “Beeldhouwen, keramiek en schilderkunst” van de academie van Arendonk. Het is de vierde keer dat ze dit experiment uitvoeren in de looierij Altan in de Kapelhoek, op de grens van Zulte met Waregem. Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2015, telkens tussen 10 en 18 u en parallel met de Kapelhoekfeesten, is iedereen welkom in de Looierijstraat in Zulte.

Luister hier naar het gesprek met Arthur Ligtvoet en Raphael Vergauwen in Up To Date op Radio Tequila.

Kunst in de looierij ontworpen

De kunstwerken zijn bedacht en uitgevoerd denkend vanuit de gegeven ruimte. Het is een uitdaging om zo'n project op te starten in een gebouw dat op zich al een kunstwerk is. Belangrijker nog is de experimentele, proefondervindelijke manier waarop wordt nagegaan hoe kunst in een industrieel pand kan functioneren, een dialoog tussen "nieuwe" kunst en oude architectuur.

De werken, die in het kader van AltanAnders werden gerealiseerd, balanceren op de rand van integratie en contrast. Het is een keuze voor kunstwerken die nergens verworden tot decoratieve omgevingskunst maar die daarentegen inspelen op de context in de meest brede zin van het woord. Ze enten zich op de industriële omgeving, vergroeien er gedeeltelijk mee en bewaren toch hun autonomie en eigenheid. Ze veroorzaken een tijdelijk oponthoud waarin gekeken wordt en geïnterpreteerd, aandacht wordt besteed aan hoeken en kanten van het gebouw die doorgaans misschien niet eens opgemerkt worden.

Academie Arendonk

Het project Altan Anders is vier jaar geleden opgestart door Serena Baplu, docent beeldhouwkunst, en Jeff Gijsens, docent schilderkunst. De vierde jaargang gebeurt onder begeleiding van Florian Mertens en Arthur Ligtvoet, beiden docenten beeldhouwkunst, en Leentje van Broekhoven, docente keramiek.  Zij geven les aan de academie van Arendonk in de Kempen vlak aan de Nederlandse grens, een grote academie met deeltijds kunstonderwijs mede door het grote aantal Nederlanders dat de grens oversteekt.

Zoals de meeste DKO academies in Vlaanderen worden er dikwijls projecten buiten de academie georganiseerd. Het idee daarachter is de studenten die de specialisatie volgen een kans te bieden om te anticiperen met hun werk in bestaande ruimtes op andere locaties dan de academie. De studenten kunnen eerst een opleiding beeldhouwkunst van vijf jaar volgen en kunnen zich daarna vervolmaken in de specialisatie van de beeldhouwafdeling.

De groep mensen, een twintigtal, zijn enthousiast over de site om daar iets te doen met hun werk.  De plek spreekt enorm tot de verbeelding en is eigenlijk al een kunstwerk op zich.  Voor hen is het natuurlijk ook een hele interessante uitdaging om over een lange periode naar dit evenement toe te werken. Doorheen het academiejaar vinden er groepsgesprekken en toonmomenten plaats van hun ideeën, ontwerpen, maquettes en werken.  In de week voor de expo bivakkeren ze allen in en rond de site en wordt er samen met de begeleiders naar de tentoonstelling toe gewerkt. In de eerste plaats is dit project ook een gezamenlijk gebeuren.  Het afstemmen op elkaars werk en het feit dat verschillende afdelingen samenwerken en elkaar inspireren is zeer leerzaam.

Arthur Ligtvoet: “Het publiek dat we graag willen verwelkomen kan zich onderdompelen in een bijzondere ontdekking van niet alleen de plaats zelf maar ook van de onverwachte betekenissen en verwijzingen die naar bovenkomen door de werken.  De bizarre machines, eeuwenoude gereedschappen, de vele huiden in verschillende stadia van bewerking, de geuren die er hangen, de vele bewerkingsplaatsen van het hele looierijproces komen tot leven door deze dialoog.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio