Burgemeester Jan Vermeulen: “Misschien moeten we parcours iets vroeger afsluiten. Ik zal overleggen met Tom Vandamme”

Matiz onder lijnbus tijdens voorverkenning parcours

Matiz onder lijnbus tijdens voorverkenning parcours

De plaats van het ongeval in Vinkt. Je kan de aftekening van de bus nog uitgetekend zien. Foto: John De Vlieger

Deinze - Anderhalf uur voor hij zaterdag aan de nieuwelingenwedstrijd in Vinkt zou deelnemen is de op 12 mei 16 jaar wordende nieuweling Matiz Vander Poorten van de Tieltse Rennersclub – Patrick op de Heerdweg in het Oost-Vlaamse Vinkt (Deinze) om het leven gekomen. Hij kwam kort na de middag tijdens de voorverkenning van het parcours onder de wielen terecht van een lijnbus die vanuit Nevele over Meigem naar Vinkt reed.

De jonge renner die vergezeld was van een ploeggenoot kwam uit de Vaarzeelstraat gedraaid en wou naar de overkant van de Heerdweg fietsen waar een fietspad richting Vinkt-centrum ligt. Bij het dwarsen van de weg op het kruispunt met Schave, iets voor de herberg De Haring, werd de jonge renner gegrepen door de lijnbus die op weg was van Nevele en over Meigem naar het dorp van Vinkt reed. Volgens getuigen probeerde de chauffeur de renner nog te ontwijken en week volledig uit naar de linkse kant van de baan waar hij op het fietspad tot stilstand kwam.

Matiz Vander Poorten kwam vooraan tegen de bumper van de lijnbus terecht. De slag was zeer hevig want de vooruit van de autocar was gebarsten. De hulpdiensten waren vlug ter plaatse en brachten de zwaargewonde renner over naar het ziekenhuis Maria-Middelares in Sint-Denijs-Westrem (Gent). Daar kwam in de vooravond de droeve tijding dat de nieuweling overleden was. De chauffeur van de bus was in shock en werd opgevangen door de sociale dienst. De autocar bleef tot na de koers zelf op het fietspad staan. Het eigenaardige was dat de 46 andere ingeschreven renners tot 10 keer toe langs de plaats van het ongeval reden.

In het dorp zelf waren weinigen zaterdagavond van het overlijden op de hoogte. Intussen konden de politiemensen van de zone Deinze-Zulte wel een verslag van het ongeval opmaken aan de hand van enkele getuigenissen. Eén daarvan van een werknemer van de stad Deinze die een paar minuten voordien de steentjes op de Heerdweg had laten wegvegen door de technische diensten om de veiligheid tijdens de koers zelf te waarborgen. “In mijn autospiegel zag ik de renner vanuit de Vaarzeelstraat de Heerdweg opdraaien. Net op dat moment kwam de lijnbus aangereden. Gezien het zicht daar belemmerd wordt door een woning die vooruit springt en er een lichte bocht is kon de chauffeur de wielrenner niet meer vermijden. We zagen onmiddellijk dat het ernstig was en hebben de hulpdiensten gebeld”, zegt de stadsbeambte. Burgemeester Jan Vermeulen van Deinze, die de fiets hoog in het vaandel draagt, was geschokt door het gebeuren. “We zijn een stad waar tal van wielerwedstrijden en de start van zelfs twee klassiekers plaats vinden. Vooraleer een koers start leggen we de verplichting op aan de organisatoren om alle punten waar een seingever dient te staan en ook het parcours zelf kort voor de start te controleren. Dat gebeurt met een motard. Ik ga vragen aan de voorzitter van de BWB Tom Vandamme om voortaan het parcours van zo’n wedstrijd een uur voor de koers volledig af te sluiten. Iedere renner hoe jong of oud hij is heeft recht op opwarming.”

Zaterdagavond verscheen op de website van de club al een eerste RIP-bericht met foto van de hand van Joeri De Coninck waarbij de club het overlijden meldde van één van zijn talentvolle nieuwelingen. Het clubbestuur besliste uit meeleven met de familie zondag niet aan de start te verschijnen van de interclub voor nieuwelingen in Hoboken. Het is al de tweede keer dat de club in een paar jaar tijd een renner verliest. Eind augustus 2014 liet immers een andere wielerbelofte Igor Decraene het leven na een aanrijding door een trein.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio