Tourwinnaar Lucien Buysse meets Lucien Van Impe

FOTO. De Aubisque prijkt nu in Wontergem. Lucien Buysse krijgt na standbeeld, boek en reus ook straat, rots, zaal en biertje genoemd naar hem

De zon scheen zaterdagmorgen boven de amper 1000 inwoners tellende Deinse deelgemeente Wontergem. In een nieuwe verkaveling onthulde Lucien Van Impe, die precies 40 jaar geleden de Tour won, een nieuw monument in de vorm van een rots en herdenkingsbord ter ere van een andere Lucien.

Die Lucien Buysse won precies 90 jaar geleden ook de Tour. Laatstgenoemde was afkomstig uit Wontergem. Na het oprichten van een Lucien Buyssecomité onder voorzitterschap van Wontergemnaar Sylveer Maes, een levensgroot monument aan de kerk in 2003, de uitgave van een bijna 200 bladzijden tellend boek over hem in 2006 en de creatie van een reus in 2012 kreeg de gewezen en in 1980 overleden Deinse Tourwinnaar nu een passend herdenkingsbord in cortenstaal. Daarop is onder de titel ‘De adelaar van de Aubisque’ een gedicht te lezen van Willy Verhegghe. “Het bord is geconstrueerd op een rotsgesteente dat de col d’Aubisque uitbeeldt”, zegt secretaris Tony De Neve van het comité Buysse. “De leerlingen van het VTI te Deinze en stortbeton Declercq hebben samen met de Johnnyvrienden voor een fraai herinneringsmonument gezorgd. Juist op de Col d’Aubisque in de Franse Pyreneeën legde Lucien ooit de basis voor zijn Tourzege. Dat het nieuwe monument is opgericht in de nieuw genoemde Lucien Buyssestraat versterkt het gevoel dat deze Wontergemse flandrien nog altijd blijft verder leven in de harten van wielerminnend Vlaanderen en Deinze.” Aan de belangstelling te zien was dat zeker het geval.

“Ons idool hier vandaag is Lucien Buysse. Maar Lucien Van Impe staat dit jaar in de picture. Beide Tourwinnaars hebben wel veel gemeen met elkaar. Dat vernamen we toen Lucien Van Impe na zijn Tourwinst in 1976 samen met Lucien Buysse werd rondgereden in een open wagen in Sint-Niklaas. Met de financiële steun van onder andere de Deinse erfgoedcel POLS en de stad willen we de herinnering aan Buysse levend houden. In dat kader heeft de stad ook beslist om een zaal in het nieuwe stadhuis te noemen naar Lucien Buysse”, zegt Tony De Neve.

“Wij doen dit met de creatie van een Buysse Biertje”, zegt Lieven Tack, gebrouwen in de eigen omgeving door dokter Canarus. “De biertjes steken in een fraaie doos met daarop foto’s van Lucien Buysse. Op het etiket van de fles en op het bijhorend glas prijkt de beeltenis. Mocht Lucien nog in zijn café Aubisque in Petegem gewoond hebben dan zou dat biertje zeker over de toog zijn gegaan.”

“Het is mooi dat men aan Lucien zoveel aandacht geeft”, zegt Lucien Van Impe. “De rots die de Aubisque symboliseert zal voor iedereen hier een blijvende betekenis houden.” Zeker is dat Lucien Buysse motiverend werkt voor de wielerjeugd uit de regio Deinze. De jonge Maarten hield er daarom aan om het gedicht van Willy Verhegghe, dat op het herinneringsbord prijkt, voor te lezen. Hij wil later ook in de voetsporen treden van beide Luciens. Voorzitter Sylveer Maes van het Buyssecomité was zeker een gelukkig man. Hij was het die immers de basis legde om deze ‘grote’ renner die weliswaar ‘den kleinen Buysse’ werd genoemd voor de toekomst te bewaren. Het loont de moeite om eens in Wontergem te passeren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio