FOTO. Derde MOS-logo voor De Sterrebloem

Woensdagmiddag werd op de ervaringsgerichte basisschool ‘De Sterrebloem’ in Meigem, voor het derde jaar op rij een MOS-logo onthuld. MOS staat voor ‘Milieuzorg op school’. In aanwezigheid van schepen Trees Van Hove en van ‘de man uit Brussel’, werd het MOS-logo toegevoegd aan de schoolmuur waar nu de drie MOS-logo’s prijken.

Leerkracht Joke De Vos: ‘Vanuit de drie basiswaarden, echtheid, respect en verantwoordelijkheid, kiest De Sterrebloem ervoor om een authentieke relatie op te bouwen met de mensen rondom ons en met de omgeving waarin de kinderen  opgroeien. Het is dan ook vanzelfsprekend dat De Sterrebloem “Milieuzorg Op School” hoog in het vaandel draagt. We gaan het gesprek aan met leerlingen, ouders en partners over milieu- en duurzaamheidsthema’s. We proberen iedereen aan te moedigen zijn  verantwoordelijkheid op te nemen om een positieve impact te hebben op ons leefmilieu en op onze medemensen. Elk jaar blijven we werken rond MOS.  Onze mascotte – Gruffalo – duikt  overal op als visualisatie van de MOS-acties op school. Vorig schooljaar  hingen we de was uit op school om aandacht te vragen van politici voor een sterk klimaatakkoord in Parijs. We hadden een lekker ontbijt met bio- en fairtradeproducten  en  we fietsten tot in december en opnieuw vanaf maart, met de fietspool naar school.’

Kringlopen

Het hoogtepunt was vorig jaar was de uitwerking van het MOS-thema omtrent ‘kringlopen’. De kleuters ontdekten de kringlopen in de natuur en in de tuin, bezochten de kringloopwinkel en zetten zelf een kringloopwinkel op. De allerkleinsten zien intussen overal kringlopen: de dagen van de week, de seizoenen, voortplanting van zaad naar plant…

Leefgroep 2, dat is het eerste en tweede leerjaar, onderzocht de materialenkringloop en hoe we het best met afval kunnen omgaan. Ze hadden ook een fairtrade-chocolade project, waarmee ze een goed doel ondersteunden tijdens de warmste week van het jaar.

Leefgroep 3, het derde en vierde leerjaar, had het dan weer over de waterkringloop. Ze openden een heus restaurant met een accent op bio-producten en producten van dichtbij.  De nakende klimaattop werd besproken tijdens de lessen Actua, waarbij  dan werd nagegaan wat de impact is van het eten van vlees  op het milieu en op het waterverbruik.

Leefgroep 4, het vijfde en zesde leerjaar, wilde vooral leren uit en van de natuur, of met een geleerd woord: ‘biomimicry’. In een kort filmpje stelden alle leerlingen hun visie op biomimicry voor. Ook de klimaattop ontglipte niet aan hun aandacht.

Jury

Eind juni kwam de jury van “Milieuzorg op school” langs. Ze waren onder de indruk van de aanpak op De Sterrebloem en beslisten prompt om het derde MOS-logo toe te kennen. “ Het thema ‘kringlopen’, vormde een mooie rode draad doorheen het schooljaar. Hiernaast werd ook aandacht besteed aan de thema’s van de vorige jaren (voedsel en mobiliteit). De leerlingen bij jullie op school worden jongeren die bekwaam zijn om als burgers zelf verantwoordelijkheid op te nemen in de samenleving. Jullie stimuleren het duurzaam en kritisch denken bij de kinderen.”

De Sterrebloem gaat natuurlijk verder met de bewustmaking van kinderen rond milieuzorg, zelfs al zijn de drie logo’s binnen. Dit jaar zal het thema ‘wereldburgerschap’ verder uitgewerkt worden via talrijke projecten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio