Fototentoonstelling 'Winterlicht en donker'

Peter Lambert vertelt in de Scheve Schuur

Foto: Anne De Meulemeester

Zulte - Peter Lambert brengt rond Driekoningen de première van zijn nieuwe theaterproductie in de Scheve Schuur in Machelen, de driekoningennovelle van Cyriel Buysse, ‘De Biezenstekker’. 17 jaar geleden bracht hij zijn eerste theatervertelling en hij keert met ‘De Biezenstekker’ met veel plezier en passie nog eens terug naar zijn eerste liefde.

Peter Lambert: ‘De Biezenstekker is een rauw en keihard verhaal waarmee Cyriel Buysse in 1890 uitpakte. De kritiek was vernietigend: immoreel en amoreel, walgelijk, zedenbedervend, pornografisch en bovenal... anti-Vlaams. Toch vertel ik het graag opnieuw, in al zijn schoonheid deze keer.’

‘De Biezenstekker’ is een driekoningennovelle van Cyriel Buysse uit 1890, beter bekend in de toneelversie als ‘Driekoningenavond’. Buysse beschrijft op meesterlijke wijze het vervloekte volk van de Zijstraat in Nevele, gedoemd om verknecht en zwijgend maar vechtend ten onder te gaan. Cloet heeft 10 maanden vastgezeten voor een messteek, in een gevecht aan een makker toegebracht. De laatste drie maanden heeft zijn vrouw hem in de gevangenis niet één keer meer bezocht. Bij zijn terugkomst op Driekoningenavond zal blijken waarom...

'Winterlicht en donker'

In het unieke kader van de Scheve Schuur vormen de winterse beelden een unieke aanvulling bij het verhaal. ‘Om de intimiteit en de tragiek van het verhaal optimaal te benutten heb ik gekozen voor het prachtige kader van De Scheve Schuur in de Karperstraat in Machelen. Anne De Meulemeester integreert sfeervolle winterbeelden van bij ons in het unieke decor. De sopranen Hadewich De Meester en Brigitte Serbruyns contrasteren het brute verhaal met de meest verfijnde klassieke liederen en Dirk Vermeir begeleidt en improviseert met z'n harmonium op het scherp van de snee,’ voegt Peter er nog aan toe.

De tentoonstelling van Anne De Meulemeester is, naast het tijdstip vande vertellingen, ook toegankelijk op vrijdag 6 en zaterdag 7 januari vanaf 14 uur en op zondag 8 januari vanaf 10 uur. De toegang is gratis.

De vertellingen zelf zijn een groot succes, alle voorstellingen zijn uitverkocht, er waren enkel nog een paar plaatsen voor de vertelling op zondag om 20 u. Ook de extra voorstelling van woensdag is reeds uitverkocht.

De première van een stuk van Peter Lambert wordt zoals gewoonlijk georganiseerd door Davidsfonds en Feest en Cultuurcomité Machelen.

Praktisch

Wanneer: woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 januari 2017, telkens om 20 u en zondag 8 januari 2017 om 17 u en om 20 u.

Waar: De Scheve Schuur, Karperstraat +4, Machelen

Toegang: €10. Er zijn og maar enkele kaarten voor de zondagavondvoorstelling.

Reserveren: info@dfmachelen.be of info@feestencultuurmachelen.be of www.feestencultuurmachelen.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio