Kinderen en ouders zetten strobalen vast in wanden

De Sterrebloem bouwt klas van stro

De kleuters van De Sterrebloem zullen nog voor de grote vakantie hun intrek kunnen nemen in dit duurzaam ‘kleuterblok en –klas’. 405 strobalen wordne gebruikt als ‘muur’. Foto: John De Vlieger

Deinze - Vrijdag en zaterdag waren de leerlingen van de kleuter- en lagere school De Sterrebloem in Meigem, samen met ouders, leerkrachten en studenten van de Gentse Steinerschool afdeling hout en bouw, hard aan het werk bij het optrekken van een nieuwbouwcomplex. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 450 strobalen. Die strobalen worden in de wanden van een houten skelet vastgezet en vormen als dusdanig de muren van het nieuwe gebouw.

Nieuwbouw met houtskelet, stro en leempleister duurzaam en brandveilig

“Na het verdwijnen van het gemeenteschooltje hebben we de Sterrebloem heropgestart met 40 leerlingen”, zegt communicatieverantwoordelijke Veerle Hillaert. “Dat aantal is intussen verdubbeld. Ons streefdoel is dat maximum 110 kinderen hier school lopen maar daarvoor is er meer ruimte nodig. We besloten daarom het 100 jaar oude schoolgebouw aan te kopen en te verbouwen en renoveren. Het bestaande gebouw voldeed immers niet meer aan de moderne maatstaven. Daarenboven liet we plannen maken om het complex uit te breiden met een nieuwbouw. De Sterrebloem die in 2009 werd opgericht vanuit een groep enthousiaste ouders biedt een ontwikkelingsgericht onderwijs voor kleuters en lagere schoolkinderen. Vanuit die optiek besloten we in afwachting van de renovatie de kinderen in klascontainers onder te brengen en te opteren bij de nieuwbouw voor duurzame materialen. Op die manier tekenden we een nieuw kleuterblok uit waarbij we gebruik maken van hout, stro en leem zonder de brandveiligheid uit het oog te verliezen. We staken ons licht op bij gespecialiseerde firma’s. Zo zijn de strobalen die we tussen het houten skelet vast zetten zodanig samengeperst dat er bijna geen zuurstof meer aanwezig is.”

“De wanden in stro worden dan later zoals de Duitse vakwerkhuizen van eertijds bepleisterd met leem”, weet Jürgen Loones voorzitter van de raad van bestuur van de school. “Om alles degelijk af te werken hebben we 405 strobalen laten aanrukken. Die worden nu ingepast. Na de paasvakantie zal de ruwbouw zo goed als afgewerkt zijn. We krijgen de hulp van de leerlingen van de Steinerschool in Gent die vooral bezig zijn met het aanleren van ecologische technieken. Die worden hier volop gebruikt. Op die manier houden we alles betaalbaar. Het nieuwbouwcomplex zal ongeveer 150.000 euro kosten waarvan er 70 procent wordt gesubsidieerd door de overheid en de rest door een lening met staatsgarantie.”

“Andere onkosten bij de nieuwbouw zal de school zelf dragen door geld in te zamelen en veel zelf te doen”, zegt Sven Vandermeisch bouw-papa. “Met het inzetten van de strobalen alleen al sparen we heel wat geld uit. Als alles is afgewerkt zullen we fier zijn in dit esthetisch en duurzaam complex kinderen in optimale omstandigheden school te laten lopen.”

Info: www.desterrebloem.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio