Davidsfonds Machelen nodigt Andre De Poorter, Gaston Martenskenner, uit

Davidsfonds Machelen nodigt Andre De Poorter, Gaston Martenskenner, uit

André De Poorter brengt een lezing over Gaston Martens. Foto: LEZ

Zulte - Davidsfonds Machelen draagt zijn steentje bij tot het Gaston Martensjaar. Zij brengen de lezing ‘Gaston Martens en zijn paradijsvogels’, met aansluitend de première van een film die het leven en werk van de Zultse toneelauteur duidelijk naar voren brengen. Oud-Zultenaar en Gaston Martenskenner André De Poorter is de spreker van dienst. Bart De Poorter realiseerde de film, een documentaire over de Zultse auteur met internationale allure. Iedereen is welkom voor een boeiende maar ook ludieke avond in de Guldepoort in Machelen op vrijdagavond 21 april om 20 u.

In 2017 is het vijftig jaar geleden dat Gaston Martens overleed. Dat wordt in zijn geboortedorp Zulte uitgebreid herdacht met een tentoonstelling, een boek, een film en uiteraard een reeks toneelvoorstelllingen.

Wie herinnert zich niet de tv-reeks ‘De Paradijsvogels’ of wie heeft niet eens een opvoering meegemaakt van de toneelstukken ‘Paradijsvogels’, ‘Het dorp der mirakelen’ en ‘Leentje uit ’t Hemelrijk’? Als men echter naar de naam vraagt van de auteur van deze kassuccessen, dan wordt het moeilijker. Velen zullen zijn naam vergeten zijn. Gaston Martens (1883-1967) is nochtans onze gekendste toneelschrijver ooit en ook de enige Vlaming wiens werk echt internationaal is doorgebroken.

Over Gaston Martens weet André De Poorter heel wat te vertellen. Hoe hij stamde uit een familie van industriëlen die lokaal aan politiek deden. Hoe veelzijdig hij was, zowel op sportief als artistiek vlak en daarnaast was hij ook nog brouwer. Tot in Frankrijk raakte hij bekend met zijn Franse vertaling van ‘Paradijsvogels’ die vierhonderd opeenvolgende voorstellingen beleefde in Parijs. Het toneelstuk werd zelfs herwerkt tot het scenario voor een film.

Deze verhalen en anekdoten vertelt Zultenaar André De Poorter tijdens deze lezing, met naast zich, Bolle Verbuyck, het bekendste beeldhouwwerk van Gaston Martens.

Na de lezing volgt een documentaire over leven en werk van Gaston Martens, gerealiseerd door Bart De Poorter. In Machelen wordt die in première vertoond. Er komen heel wat beelden in voor, die in Zulte en de Leiestreek zijn opgenomen. En er zijn interviews met acteurs zoals Werther Vandersarren en opnames van toneelvoorstellingen.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 21 april 2017 om 20u.

Waar; Zaal Guldepoort, Dorpsstraat 46, Machelen

Toegang: 3 euro, voor kinderen jonger dan 12 jaar gratis.

Info en reservatie: tel 09 3865000 of 09 3866806 of info@dfmachelen.be

Herkansingen

Wie zich op vrijdagavond 21 april niet kan vrij maken, krijgt een tweede kans op zaterdagavond 22 april in het Ontmoetingscentrum in Olsene om 15 u, een organisatie van Ziekenzorg.

Er is zelfs nog een derde kans, maar dan moet je wel op woensdagavond 26 april, om 20 u, naar Sint-Martens-Latem, naar Centrum De Vierschaar, in de Xavier De Cocklaan.

Meer informatie is beschikbaar op www.gastonmartensarchief.be.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio