FOTO. Tentoonstelling: Sint-Cornelius, Machelen-gulde en de kerkschatten

Zaterdagnamiddag werd in de Sint-Corneliuskerk in Machelen de tentoonstelling ‘Sint-Cornelius, Machelen-gulde en de kerkschatten’ officieel geopend door schepen van cultuur Michaël Vandemeulebroecke. ‘Het interieur en patrimonium van de kerk worden in de kijker gezet’, zegt mede-inrichter Marc Vroman van Davidsfonds Machelen. ‘ Er wordt daarbij een overzicht gegeven over de bedevaart Machelen-gulde, eeuwenlang een van de belangrijkste regionale bedevaarten van Vlaanderen.’ De tentoonstelling blijft de hele noveen van Machelen Gulde toegankelijk.

Van het begin van de 15e tot ver in de 20e eeuw was de ‘Wyd-vermaerde bevaert naer S. Cornelis Kerke tot Machelen’ één van de belangrijkste regionale bedevaarten. Die leeft vandaag nog jaarlijks verder in Machelen Gulde. Tijdens de komen editie zetten de organisatoren van Davidsfonds Machelen de Machelse kerkschatten in de kijker.

De kerk van Machelen verwierf grote bekendheid als bedevaartsoord door de relieken van de heiligen Cornelius en Ghislenus. Al in 1463 werd de broederschap ‘Machelen Gulde’ opgericht om te’ waken over de verering van de relieken. De bedevaart kende een enorme uitstraling en door het succes werd de Machelse broederschap kapitaalkrachtig. De inkomsten van de bedevaart moesten wel besteed worden aan de versiering van de kerk. Wie vandaag de kerk van Machelen binnen gaat, aanschouwt bijgevolg een bijzonder rijk interieur.

Dit interieur en het religieus patrimonium werden recent grondig nagezien door de afdeling Monumentenwacht van de Provincie Oost-Vlaanderen en geïnventariseerd door een team medewerkers van POLS en Erfgoedcel Leie Schelde.

Om dit rijk patrimonium te ontsluiten voor Machelaars en toeristen organiseren de Kerkfabriek en Davidsfonds Machelen tijdens Machelen Gulde een tentoonstelling in de kerk met een greep uit de kerkschatten. Er is een publicatie in de maak over het ontstaan, het verloop en de teloorgang van de bedevaart en de impact ervan op het sociale leven van Machelen.

Praktisch

Wanneer: zondag 2 juli van 11.45 u tot 18.30 u, maandag 3 juli van 10.30 u tot 12 u en van 14 u tot 18.30 u en woensdag 5 juli van 14 u tot 18.30 u.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio