Update

FOTO. 15e Schotse Dagen in Ooidonk

De Schotse Dagen in Ooidonk is een tweejaarlijks familiefeest in Ooidonk dat de Schotse cultuur, sporten en tradities naar Bachte-Maria-Leerne brengt. De 15e editie op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017 wordt een echte jubileumuitgave met een jubileumshow. Niet alleen zijn de Schotse Dagen toe aan de 15e editie, ook de GDH, The Ghent District Pipeband, die al van in het begin erbij waren, vieren hun derde lustrum. Bovendien bestaat vaste partner VCS, de Vlaamse Caledonische Society, 40 jaar.

Voorzitter Peter De Maertelaere: ‘De voorbije edities kenden telkens een groot succes en het familiefeest groeide uit tot één van de grootste Schotlandevenementen buiten de UK. De voorbije edities telden we zo’n 8.000 bezoekers, kinderen inbegrepen. We hopen dit jaar stilletjes op meer maar alles hangt ook af van vele externe factoren zoals de weersomstandigheden. Het is iedere keer een uitdaging om nieuwe dingen te brengen en dat is dit keer niet anders. Belangrijk om mee te geven is dat de Schotse Dagen gedragen wordt door heel veel vrijwilligers en dat de opbrengst naar een goed doel gaat.’

Goede doelen

‘Met de opbrengst van dit evenement wil de vzw een belangrijk project helpen financieren: het verder uitbouwen van een begeleid-wonen-complex voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er is in de hele regio van Leiestreek en Meetjesland een schrijnend tekort aan dergelijke verblijven, vooral voor de categorie tussen 20 en 60 jaar. In 2007 startten wij dit project op in samenwerking met het WZC St.-Vincentius – Ten Bosse. Zo konden op relatief korte tijd twee NAH bewoners een vaste stek krijgen in Huis Ten Bosse 120. Daar is intussen al een derde persoon gaan inwonen maar er komt sowieso nog uitbreiding.’

In het WZC Ten Bosse is er in het nieuwbouwproject ook aan deze doelgroep gedacht. Door het initiatief van de Schotse Dagen is er daarnaast in de Leiestreek spontaan een heel netwerk ontstaan is van organisaties die zich inzetten voor hetzelfde doel. ‘Dit jaar willen we heel concreet steun geven voor de aankoop van een specifiek softwareprogramma, een vijftal pc’s en een aangepaste fiets,’ geeft Peter nog mee.

Naast dit project steunt vzw Schotse Dagen Ooidonk ook verscheidene andere projecten. Zo verlenen we onze steun aan de vzw Karrekol uit Drongen en eveneens BIA, Born in Africa.

Het programma van de Schotse Dagen van zaterdag 19 en zondag 20 augustus vind je hier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio