SOLO Zomerresidentie in kloosterkapel

FOTO. Tentoonstelling ‘Van Severen - Van Isacker’ in het Roger Raveelmuseum

Gedeputeerde Jozef Dauwe opende op zondagvoormiddag 2 juli de tentoonstelling ‘Van Severen – Van Isacker’ in het Roger Raveelmuseum in Machelen. Met spijt in de stem kondigde hij meteen aan dat dit voor het Raveelmuseum de laatste tentoonstelling wordt onder de hoede van de provincie. Na de dood van Roger Raveel nam de provincie Oost-Vlaanderen het museum in 2014 over van de Stichting Roger Raveel. In het kader van de afslanking van de provincies valt het museum voortaan onder cultuurminister Sven Gatz. De tentoonstelling loopt tot 8 oktober 2017. In de aanpalende kloosterkapel werd bij dezelfde gelegenheid een nieuw project voorgesteld.

Van Severen – Van Isacker

Conservator Piet Coessens: ‘In de tentoonstelling ‘Van Severen – Van Isacker’ wordt dieper ingegaan op de relaties tussen schilderen, tekenen en beeldhouwen. Dit gebeurt aan de hand van het oeuvre van twee kunstenaars die een nauwe band hebben met het Raveelmuseum: Dan Van Severen en Philip Van Isacker. Beiden waren bovendien decennia lang als docent verbonden aan Sint-Lucas Gent en zijn met hun werk vertegenwoordigd in de collecties van de Provincie Oost-Vlaanderen.’

Van Severen behoorde tot dezelfde generatie als Roger Raveel. Ze hadden een grote bewondering voor elkaars werk hoewel er weinig formele gelijkenis is. Het gaat eerder over een artistieke houding waar eenvoud als een grote kwaliteit wordt ervaren, een gegeven dat bepalend is voor de teneur van de tentoonstelling.

Philip Van Isacker is naast beeldend kunstenaar ook de auteur van De Sculptura, een belangwekkende publicatie over klassieke en hedendaagse beeldhouwkunst in diverse culturen. Hij treedt mede op als co-curator voor het samenstellen van de tentoonstelling en schreef een situerende tekst.

Praktisch

Wanneer: van 2 juli tot 8 oktober 2017, open woensdag tot zondag, van 11 u tot 17 u, gesloten op maandag en dinsdag.

Waar: Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, 9870 Machelen Zulte, tel. 09 381 60 00

Meer info op www.rogerraveelmuseum.be    

SOLO Zomerresidentie in kloosterkapel

Aansluitend op de opening van de tentoonstelling in het Raveelmuseum werd in de Mariakapel van de vroegere meisjesschool ‘SOLO zomerresidentie’ voorgesteld. Dit is een samenwerking tussen atelierorganisaties NUCLEO (Gent), Studio Start (Antwerpen) en Cas-co (Leuven), in alliantie met het Roger Raveelmuseum. Deze zomer verblijven drie kunstenaars in de residentie om er nieuw werk te maken en te tonen. Het is de eerste keer dat Vlaamse atelierorganisaties samen een project opstarten rond de gezamenlijke ondersteuning van individuele beeldende kunstenaars.

D.D. Trans, Wannes Goetschalckx en Steven Baelen werken deze zomer een vijftal weken in Machelen. De residenties worden telkens afgesloten met een publiek moment.

Residentie juli/augustus: D.D. Trans met publiek moment op 19 en 20 augustus, 11-17 uur, www.ddtrans-art.be

Residentie augustus/september: Wannes Goetschalckx met publiek moment op 23 en 24 september, 11-17 uur, www.wannesgoetschalckx.com

Residentie september/oktober: Steven Baelen met publiek moment op 21 en 22 oktober, 11-17 uur, www.stevenbaelen.com

Op zondag 22 oktober heeft om 11 uur de uitreiking van de Prijs Beeldende Kunst van de provincie Oost-Vlaanderen plaats in het Roger Raveelmuseum.

De kapel van het Machels klooster

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de bezetting in Machelen duidelijk merkbaar. Nabij de Leie werd de ‘Kriegslazarett’ en de ‘Klosterschule’ opgericht. Nadat de gebouwen deels werden verwoest, begon de heropbouw en werd de ‘traditie’ in ere gehouden door het aanbouwen van een kapel in 1926. De kapel maakte deel uit van het klooster en de school. Heel wat later diende de kapel als uitbreiding van de sportzaal van de achterliggende school. Sedert 2010 staat de kapel te koop. In afwachting dat de kapel verkocht wordt, krijgt zij (even) een nieuwe bestemming als residentie- en werkruimte voor beeldende kunstenaars.

Een groot raam in de verste uithoek van het Raveelmuseum biedt uitzicht op de kapel. Het aanpalende klooster werd in de voorbije jaren afgebroken en maakte plaats voor een nieuwbouwproject. De kapel bleef behouden en werd aangekocht door de intercommunale VENECO. Door de samenwerking met de drie atelierorganisaties wordt de kapel nu voor minimaal twee jaar ter beschikking gesteld als werk- en verblijfplaats voor kunstenaars. VENECO investeerde basisrenovatie om de plek gebruiksklaar te maken: sanitair en voorzieningen werden opnieuw aangelegd en er werd een verblijfsmodule ontworpen en gerealiseerd door architect/kunstenaar Olivier Goethals, met ondersteuning van VENECO en de technische dienst van de gemeente Zulte.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio