Julien Delagrange in Huis De Leeuw

Julien Delagrange, The Choice (2017). Foto: www.juliendelagrange.com

Zulte - De jonge kunstschilder Julien Delagrange uit Harelbeke stelt tentoon in Huis De Leeuw in Machelen. Hij brengt er schilderkunst in het kielzog van zijn Belgische tijdgenoten. De tentoonstelling wordt vrijdagavond 14 juli plechtig geopend en is toegankelijk in de weekends van 15 en 21 juli.

Julien Delagrange aan het woord: ‘In een (post-)postmodern tijdperk heeft men het nog steeds moeilijk om de 20ste-eeuwse bril op kunst, af te zetten. De idee dat grote stilistische innovatie het genie onderscheidt is niet alleen voorbijgestreefd, het is ook nefast voor de kunstdiscipline an sich. De modernistische idee dat verandering op onvoorwaardelijke wijze een verbetering inhoudt brengt de 'houdbaarheid' van kunst in het gedrang. In de jaren zeventig riep men zelfs meerdere malen de dood van de schilderkunst in. Toch blijft de schilderkunst een prominente rol invullen als Kunst met grote K. We zien onder meer een heropleving van het medium hier in de Leiestreek met Roger Raveel of Raoul De Keyser en een terugkeer naar de figuratie met Luc Tuymans of Michaël Borremans.’

‘De notie auteurschap kan doorheen deze evolutie heel streng worden genuanceerd. Op een ietwat radicale wijze zou men zelfs kunnen stellen dat de bredere visuele cultuur de kunstenaar oplegt wat hij of zij dient te vervaardigen. Wat men dan oplegt draait om wat de algemene toeschouwer verlangt van Kunst volgens de huidige context en positie.’

‘Het is dan ook niet oninteressant om de toeschouwer als losstaande entiteit te behandelen. Deze bezit namelijk een onuitputtelijke metafoor die doorheen deze tentoonstelling prominent aanwezig zal zijn. Een metafoor die ook in lijn staat met de huidige kunstdynamiek zoals hierboven reeds werd uiteengezet, en dat ikzelf dus ook, getermineerd ben te schilderen wat de universele toeschouwer wil zien. Is er dan wel een grens tussen de toeschouwer en de kunstenaar? Wat als de schilderkunst dan de toeschouwer, onszelf, afbeeldt? Met wie dienen we dan de dialoog aan te gaan?’ vraagt Julien Delagrange zich af.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 15 en zondag 16 juli, telkens van 10 tot 18 u, en op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juli, eveneens telkens van 10 tot 18 u.

Waar: Huis De Leeuw, Machelendorp 7, Machelen (Zulte)

Toegang: gratis

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio