Landmark ingehuldigd op Deinse begraafplaats

De Deinse schepenen samen met de mensen van Pols met onder andere Luc Bauters van de provincie. Foto: John De Vlieger

Deinze - Zondagmorgen is op de begraafplaats van Deinze, dichtbij de toegang op de hoek van de L. Declercqstraat en Peter Benoitlaan, een landmark ingehuldigd. “De infopanelen op de landmark bezorgen de geïnteresseerde bezoekers achtergrondinformatie over wat een begraafplaats is, welke symbolen er voorkomen en hoe die zijn vorm gegeven. De landmark beschrijft verder het verhaal van twee bijzondere Deinzenaren die op de begraafplaats hun laatste rustplaats vonden: Libor Slock en beeldhouwer Antoon Van Parys.

Eerstgenoemde woonde dichtbij het station en bespioneerde Duitse treinen voor de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jongeman van 20 jaar oud werd echter betrapt en in 1915 terechtgesteld. Aan zijn woning in de Gentstraat werd een herdenkingsplaat geïnstalleerd. Die werd gecreëerd door beeldhouwer Antoon Van Parijs. Op 16 juli is het precies 49 jaar geleden dat deze kunstenaar is overleden. Hij drukte met zijn mystieke beelden en herkenbaar schrift ontegensprekelijk zijn stempel op de funeraire kunst op onze begraafplaatsen. Ook talloze oorlogsmonumenten, zoals ‘De puinruimer’ naast het Sint-Poppoplein, zijn van zijn hand. 'Op dit monument staat ook de naam van Libor Slock gebeiteld', zegt schepen Rutger De Reu, bevoegd voor erfgoed.

“Na restauratie werd de herdenkingsplaat van Libor Slock van zijn woonplaats overgebracht naar zijn graf. Dat werd eveneens gebeeldhouwd door Van Parijs. Laatstgenoemde drukte zo zijn stempel op de symboliek van de begraafplaats. Alhoewel beide heren in de periode voor WO I in Deinze woonden en leefden is het niet zeker of ze elkaar goed gekend hebben. Het zijn echter de kronkels van de geschiedenis die bepaalden dat wij deze twee mannen die hier zijn begraven met de landmark huldigen”, besluit schepen De Reu.

“Het landmark kadert in een project van Toerisme Vlaanderen en geniet de steun van de provincie Oost-Vlaanderen”, zegt provinciaal woordvoerder Luc Bauters. “Het is het vierde landmark dat in dezelfde vormgeving wordt opgericht in de POLS-regio. Ook het monument bij de Edemolen in Nazareth en dat op de brug van Gavere-Nazareth worden als landmark beschouwd. We kunnen gerust gewagen van grafkunst.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio