Frans-Belgische herdenkingsplechtigheid in Machelen

Frans-Belgische herdenkingsplechtigheid in Machelen

Foto: Leon De Winter

Zulte - Het is een traditie dat er op de zondagmorgen van de Septemberkermis in Machelen een herdenkingsplechtigheid plaats vindt voor de slachtoffers van de eerste en tweede wereldoorlog. Het Frans-Belgisch Coördinatiecomité onder leiding van Geert De Boever nodigt iedereen uit om deze herdenking op de honderdste verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog bij te wonen. De plechtigheid wordt bijgewoond door een vertegenwoordiger van de koning en vertegenwoordigers van de Franse en Britse ambassade. Broederstad Halluin vertegenwoordigt de Franse bevolking. De plechtigheid wordt opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare De Leiezonen en het zangkoor Gaudate en de leerlingen van de Vrije Basisschool Leiebloem.

Frans kerkhof

In Machelen alleen al sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog meer dan 600 Franse soldaten. Het Franse militaire kerkhof is een beschermd monument en een verzamelde rustplaats voor gesneuvelde Franse soldaten. Het is één van de drie grote Franse nationale begraafplaatsen in Vlaanderen, naast Saint-Charles-de-Potyze (Ieper) en het massagraf op de Kemmelberg. Het is een begraafplaats, die bijna volledig in het teken staat van het geallieerde Bevrijdingsoffensief. Er liggen nu 750 militairen begraven, die voornamelijk gestorven zijn na 14 oktober 1918. Een groot deel kwam om tijdens de gevechten tussen de Leie en de spoorweg Gent-Kortrijk, in de onmiddellijke omgeving van Machelen, tussen 19 en 31 oktober 1918.

Het Franse militair kerkhof werd na de oorlog, in 1919, door het toenmalige gemeentebestuur van Machelen aangekocht en aangelegd als laatste rustplaats voor Franse soldaten die in de regio sneuvelden. Bij een uitbreiding van het kerkhof enkele jaren later werden nog andere Franse gesneuvelde soldaten vanuit de regio overgebracht. De Franse militaire begraafplaats in het dorpscentrum is eigendom van de Franse staat en wordt door onze zuiderburen ook volledig onderhouden. Het werd tegelijk ook een begraafplaats van het British Commonwealth, toen men in 2013 ontdekte dat één van de daar begraven soldaten geen Fransman maar een Brit was.

Plechtigheid

Elk jaar wordt in Machelen een Franse militaire plechtigheid georganiseerd op de 1e zondag van de maand september.  De stijlvolle herdenking wordt gedragen door de gemeenschap van Machelen en het Frans-Belgische Coördinatiecomité. Er wordt telkens een vredesboodschap met kleurrijke ballonnen de wereld in gestuurd door de schoolkinderen van Machelen. 

De koning laat zich iedere keer vertegenwoordigen en er zijn ook Franse en Belgische ere-detachementen. De Noord-Franse stad Halluin, die verbroederd is met Zulte, treedt op als Franse afgezant. 

Programma

9 uur: Ontvangst van de personaliteiten door de burgemeester en de voorzitter.

9.30 uur: Aankomst van de vertegenwoordiger van Z.M.de Koning, en plechtige H. Mis opgedragen aan de Franse en Belgische soldaten gesneuveld op het veld van eer.

10.30 uur: Bloemenhulde aan de monumenten van de gesneuvelden van Machelen en op het Frans kerkhof.

12 uur: Toost op de Frans-Belgische vriendschap in de Guldepoort, aangeboden door het gemeentebestuur van Zulte.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio