FOTO. Georges Peirs krijgt zijn monument aan de Guldepoort

Vorige maand is ereburgemeester van Zulte Georges Peirs 85 jaar geworden. Een uitgelezen gelegenheid om hem te eren, vond het gemeentebestuur van Zulte. Georges Peirs was namelijk onafgebroken burgemeester van Machelen-aan-de-Leie, vanaf 1970, en later van de fusiegemeente Zulte, van 1977 tot en met 2006. Met zijn 36 jaar was hij een van de langst zetelende burgemeesters van Vlaanderen. Hij was zelf al een 'monument', nu komt er een gedicht aan de Guldepoort in 'zijn' Machelen.

Zaterdag in de vooravond werd aan zaal Guldepoort in Machelen het gedicht onthuld, dat plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen en Olsenaar Paul Demets speciaal voor Georges Peirsgeschreven heeft. ‘Ik zet de ereburgemeester in mijn gedicht als duivenmelker neer. Niet alleen omdat hij al sinds jaar en dag de duivensport beoefent, maar ook omdat ik gelijkenissen zie tussen de politiek en de duivensport,’ verduidelijkt Paul.

Burgemeester Simon Lagrange zwaaide de ereburgemeester alle lof toe voor wat hij tijdens zijn burgemeesterschap voor Zulte heeft verwezenlijkt, in het bijzonder voor de manier waarop hij dat gerealiseerd heeft, met en tussen de Zultenaars. Eerste gedeputeerde van de provincie Sander Vercamer was speciaal van de kust gekomen om zijn respect te betuigen voor Georges Peirs, met wie hij zo lang intens heeft samengewerkt. Dichter Paul Demets, die de burgemeester al kent van kindsbeen af, lichtte het verband tussen de duivenmelker en de politicus toe. Een duidelijk geëmotioneerde Georges Peirs bedankte tenslotte iedereen, maar vooral zijn familie en zijn echtgenote Rosa.

Duivenmelker  

                                               Voor Georges Peirs       

Vele termijnen lang bleef je hier waken,
met je handen open. Je blik omhoog
boven de daken. Wie geduldig wacht,
hen minzaam roept, zijn denkend hoofd

met twee vingers stut, mag hopen. In het blik
wordt voeder geschud. De wolken dragen
de middag geduldig. Voor allen bouwde je
een thuis; de til stond altijd open.  Daar komen

ze weer binnen, je doffers. Je controleert
de dekveren en de pennen. Geluk pluk
je niet uit de lucht. Je moet hen rustig laten
ruien, na het opleren dagelijks aan verte laten

wennen. Je waakt over hen, ze hokken in je hoofd.
Wie niet bij je hoort, heb je een zoenoffer beloofd.
Je voorzag hen van ringen. Maar het hok
tocht van spanning. Want nooit weet je zeker

of ze de weg terugvinden. Alleen de sleutels
die rammelen in je zak zijn gelijkgezinden.

Paul Demets

Georges Peirs was van 1970 tot en met 2006 burgemeester, eerst van Machelen-aan-de-Leie en nadien van de fusiegemeente Zulte.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio