Ook het park is een monument

Dichter Paul Demets schreef een gedicht over de levensboom in het Park Meheus. Foto: Peter Bral

Zulte - De Open Monumentendag heeft dit jaar plaats op zondag 10 september 2017 en krijgt in Zulte de titel 'Dag van het MONUMENTaal park'. Verborgen achter het Huis Meheus in de Kerkstraat in Olsene ligt een prachtig park met bomen van respectabele leeftijd en een leuk speelpark. Zowel huis als park staan centraal in het evenement.

In het park komen bij deze Open Monumentendag kunst, cultuur, erfgoed, heemkunde en milieu tegelijk aan op een originele wijze aan bod. Het is een gezamenlijke organisatie van de gemeente Zulte met Cultuurraad Zulte, de Erfgoedraad, de Geschied- en Heemkundige Kring, de vzw Milieufront Omer Wattez, Natuurpunt, de Wereldboomorganisatie en een hele reeks vrijwilligers.

Gedicht

Paul Demets, plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen en Olsenaar, heeft zich spontaan geëngageerd om een gedicht te maken over de Westerse Levensboom in het park. Het gedicht wordt voorgedragen om 10 u door zijn dochter Judith. Paul is op dat ogenblik in het buitenland en kan er jammer genoeg zelf niet bij zijn. Paul Demets: 'Ik heb dit gedicht geschreven voor een bijzondere boom: een Reuzenlevensboom die in het gemeentepark van Olsene groeit. Hij zou ongeveer tweehonderd jaar oud zijn en uniek in België. Omdat er de laatste tijd zoveel bomen op allerlei plaatsen gerooid worden in Vlaanderen, wou ik een tegengewicht bieden en heb ik een hulde aan deze jonge bejaarde gebracht in mijn gedicht.' Om 14 u wordt het gedicht nog eens opnieuw voorgelezen. Dat gedicht zal vereeuwigd worden op een plaat aan de boom in kwestie. Je kan het ook onderaan dit artikel lezen. Meteen is daarmee het startschot gegeven voor deze Open Monumentendag.

In het park

Er zijn doorlopend rondleidingen tussen 10.30 u en 17 u. Vrijwilligers van vzw Milieufront Omer Wattez en Natuurpunt Deinze-Zulte zullen de bezoekers gidsen in het park. Zij hebben daarbij vooral aandacht voor de diversiteit en de cultuurhistorische waarde van het park. Er worden aparte rondleidingen voorzien voor jonge gezinnen met kinderen en voor volwassenen. Enkele kunstenaars zullen die dag in het park ‘live’ schetsen maken.

Je kan een drankje nuttigen in het pop-upcafé, dat wordt gerund door enkele vrijwilligers van de Cultuurraad van Zulte. Muzikanten Marc Dendauw en Clo Amelynck zullen hierbij zorgen voor muzikale omlijsting.

In het huis

Marcase, beeldend kunstenaar uit Olsene, en Roland Roose, graficus en tekenaar), haalden 40 jaar geleden wekelijks hun inspiratie uit het park Meheus. Zij stellen hun werken uit deze periode tentoon in het Huis Meheus.

Fotografen Pol De Frene, Anne Demeulemeester en Peter Bral maakten foto's in het park en tonen die op de Open Monumentendag in het huis.

De Geschied- en Heemkundige Kring van Zulte stelt voorwerpen van Adolphe Meheus tentoon in het huis dat hij aan de gemeente schonk. Er wordt daarnaast ook een powerpoint presentatie getoond rond de figuur van Adolphe Meheus. Er wordt ook een video van Alex Colpaert getoond, waarin Paul Demets het heeft over zijn gedicht.

De toegang is gratis zowel in het park als in het huis.

Enkeling

Voor de meer dan 200 jaar oude Westerse Levensboom
in het park Meheus in Olsene

Herfst, voel  geen schroom. Ik laaf me graag
aan grijze luchten. Een donkere dag
kan mijn sap sneller doen stromen. Mijn

wortels was ik altijd maar in dezelfde grond.
Een enkeling ben ik die het licht vangt,
het door een ring van schaduw haalt,

hoelahoepend tot beneden. Een drenkeling
die met een lange arm de bodem dichterbij
trekt en jicht krijgt van al dat jong loof

om mij heen, groen van leden. Ach, laat
maar overwaaien. Ik kijk wel de ogen
uit mijn stam. Maar mijn wondhout jeukt

en weet niet wat mij overkwam. Nieuwe
scheuten groeien zich een breuk. Van wat
je wil, kan je levenslang blijven bloeien.

Paul Demets

Plattelandsgedicht XX

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio