Drie generaties Delva-ambacht in het Saveryspand

Drie generaties Delva-ambacht in het Saveryspand

Foto: Dr Canarus

Deinze - Zilver, klei, hout en metaal. De Delva’s zijn van alle markten thuis, zeker als ze hun talenten en generaties samenleggen. Van 14 tot 22 oktober stellen Toin, Conchita, Juanita en Louis tentoon in het Saveryspand, Emiel Clausplein 4 in Deinze. De vernissage is voorzien op vrijdag de 13e. Schepen Rutger De Reu verzorgt het voorwoord en Dr Canarus de drank. De Delva’s schuwen duidelijk geen enkel risico...

We laten ze elk even aan het woord, te beginnen met de pater familias Toin: “Een keramiekinstallatie van mijn hand legt meestal een link met de actualiteit en is heel confronterend.  Met dit werk wil ik de vernielingen en bombardementen tonen in en rond Aleppo. Toen een goeie vriend, Fady, zelf een vluchteling, vroeg hoe het hier bij ons was in de oorlog, kreeg mijn installatie een dubbele betekenis.  Het tweede luik werd ‘De grote oorlog van 14 – 18’, het bombarderen en platbranden van Ieper. De gebombardeerde huizen en pleinen in Aleppo en het vernielde en platgebrande Ieper? Een triestige en confronterende déjà-vu. De mensheid verandert niet, de wreedheden blijven bestaan.”

Conchita Delva volgde een opleiding juwelenontwerp aan de Academie in Antwerpen van 1991 tot 1995. En daarna ruilde ze Gottem voor Zwitserland, waar ze een atelier/boutique heeft. “De collectie juwelen die nu te zien zal zijn in Deinze is de nieuwe wintercollectie 2017. Die bestaat uit verschillende broches en halskettingen. allemaal gemaakt uit zilver 925. Elk juweel is een ‘pièce unique’, geïnspireerd op geometrische vormen, de natuur en alledaagse dingen.”

En dan is er Juanita. Ze heeft net als haar vader Toin een voorliefde voor klei. “Sedert een aantal jaren volg ik lessen om de ‘metier’ van het pottenbakken onder de knie te krijgen. Er gaat niks boven het moment dat je met je handen een vorm creëert. De concentratie, de rust en het steeds blijven zoeken, geeft mij een enorme voldoening,” weet Juanita.  U vindt haar in Potterie JD in de Haagstraat 39 in Asper. 

De derde en jongste generatie is Louis Monsecour, 16 jaar oud. “Voor de tentoonstelling heb ik metalen vogels gemaakt. Ze zijn opgebouwd uit betonijzer en oud metalen tuingereedschap. Metaal zoeken, slijpen, lassen .... dan ben ik eventjes in mijn eigen wereld, dan komen de ideeën altijd langzaam naar boven.”

Praktisch

De tentoonstelling ‘Drie generaties Delva’ loopt van 14 tot 22 oktober 2017 in het Saveryspand, naast de kerk van Deinze. Het is open op zaterdag, zondag en woensdag van 10 tot 18 uur en op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15 tot 19 uur.   

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio