VIDEO & AUDIO. Pianorecitals van Maria Canyigueral in de Sint-Petruskerk

VIDEO & AUDIO. Pianorecitals van Maria Canyigueral in de Sint-Petruskerk

Maria Canyigueral Foto: zultecultureel

Zulte - Op vrijdag 8 december en op zaterdag 9 december 2017 komt Maria Canyigueral naar de St.-Petruskerk in Zulte, voor twee pianorecitals onder de titel “Postals il-luminades - Résonance de la Catalogne’. Ze brengt een ode aan de Catalaanse componist Frederic Mompou. Het accent ligt op de samensmelting van hedendaagse en traditionele muziek uit zowel Catalonië als andere regio’s van Spanje.

Luister hier naar het gesprek met organisator Peter Bral in Up To Date op Radio Tequila.

Sint-Petruskerk

Maria Canyigueral brengt tweemaal  een pianorecital onder de titel “Postals il-luminades - Résonance de la Catalogne’. Ze brengt daarmee een ode aan de Catalaanse componist Frederic Mompou in navolging van het project “Avant-Guarding Mompou”, dat ze in combinatie met het werk van negen andere componisten heeft ontwikkeld. Het is een combinatie van het eerder ingetogen werk van de componist Mompou, het werk van Granados en de exuberante klanken van de hedendaagse componisten Joan Magrané, Moritz Eggert, Nicolas Bacri, Antón Garciá Abril en Xavier Montsalvatge.

Het is meteen ook een ideale gelegenheid, in de optimale omstandigheden die de St.-Petruskerk biedt, kennis te maken met nieuw werk. De concerten in Zulte zijn bovendien een avant-première voor haar Europese tournee die op 10 juni 2018 in de Conway Hall in Londen van start gaat. “Avant-Guarding Mompou” blijft dan toeren tot eind 2019.

Deze concerten zijn een realisatie van Marcel Van Oost en Peter Bral, in samenwerking met Hugo De Jonghe, organisator bij LozerCultureel van Lozer-Kruishoutem, de Kerkfabriek St.-Petrus-Zulte en de Cultuurraad Zulte. Zij maken deel uit van de toekomstvisie die de kerkfabriek ontwikkelt om de kerk open te stellen voor culturele en respectvolle evenementen in het kader van de herbestemming van religieus erfgoed.

Maria Canyigueral

De Catalaanse pianiste Maria Canyigueral is geboren in Girona, Spanje. Ze studeerde aan het Conservatori del Liceu in Barcelona onder meer bij Michel Wagemans. Vervolgens brachten haar studies haar verder bij André de Groote in Brussel en in Madrid bij Nino Kereselidze. In 2011 verhuisde ze naar Londen waar ze aan de Royal Academy of Music een Master of Arts in Performance behaalde bij Sulamita Aranovsky.

Deze talentvolle en virtuoze pianiste heeft ondertussen enkele prestigieuze prijzen gewonnen op internationale competities, waaronder de “Anton Garcia Abril-Prize”(International Chamber Music Competition) met de Engelse cellist Alexander Rolton, de “Max Pirano Piano Trio Prize” met het E Ianthe Ensemble en de “Wilfrid Parry Prize” met de Koreaanse violiste Marisol Lee. Ze  was finaliste op de “12th Concours International de Piano d'Ile-de-France”.

Naast talloze pianorecitals en kamermuziekconcerten heeft ze ervaring opgedaan met verschillende concerten (St Martin-in-the-Fields Londen, Oxford Chamber Society, Fundación Juan March Madrid, Festival Schubertíada en Festival Portaferrada. Ze werkt geregeld samen met hedendaagse componisten waaronder Anton Garcia Abril, Benet Casablancas, Victor Estapé en Josep Maria Guix.

Ze treedt geregeld op met de Sloveense violiste Lana Trotovsek. Samen kregen ze in 2016 in Californië de “Gold Medal of the Gobal Music Award” voor hun cd. Op 24 en 25 maart 2017 waren beiden nog te gast voor een schitterend concert bij LozerCultureel in de kerk O.L.V. van Bijstand in Lozer-Kruishoutem.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 8 december en zaterdag 9 december 2017, deuren om 19.30 u, aanvang 20 u.

Waar: Sint-Petruskerk, Gaston Martensplein, Zulte

Toegang: €15 in voorverkoop, €20 aan de kassa. Voorverkoop bij Raïs, Groeneweg 8 in Olsene, Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3 in Machelen  en Press Shop, Staatsbaan 68 in Zulte. Reserveren kan ook via Peter Bral, tel. 0475 98 42 48, peterbral@skynet.be  of Marcel Van Oost, tel. 0477/754424, marcel.van.oost1@telenet.be  

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio