De Russische revolutie in de bib

De Russische revolutie in de bib

Piet Van Poucke Foto: Bibliotheek Zulte

Zulte - Woensdagavond 22 november 2017 kan je in de bibliotheek genieten van de voordracht ‘De Russische Revolutie: honderd jaar later’. De spreker is Piet Van Poucke, hoofddocent Russische taal en cultuur aan de Universiteit Gent. Deze voordracht is een organisatie van Davidsfonds Zulte en de bibliotheek.

Toen het Russische volk in februari 1917 massaal op straat kwam en de tsaar afzette, ging er maar een beperkte schok door Europa, aangezien de meeste landen op dat moment nog helemaal in de ban waren van de Eerste Wereldoorlog. De door Marx geïnspireerde proletarische revolutie leidde nochtans tot een heuse tabula rasa in Rusland en tot een van de grootste sociale experimenten van de twintigste eeuw – de creatie van een ‘socialistische’ maatschappij.

Toen de USSR in 1991 uit elkaar viel en het Westen de overwinning in de Koude Oorlog opeiste, dachten velen dat de tijd van confrontatie voorbij was en dat Rusland weer een ‘gewoon’ Europees land zou worden. Onder Vladimir Poetin kijkt de Russische staat echter steeds uitdrukkelijker naar het verleden en het lijkt soms wel alsof de specificiteit van de Sovjettijd in Rusland in eer hersteld wordt.

De bedoeling van deze lezing is na te gaan hoe de revolutie tot stand gekomen is en wie de hoofdrolspelers waren. We kijken ook naar de gevolgen van de revolutie voor Rusland en naar de sporen die de huidige Russische maatschappij nog steeds draagt van dat grote experiment.

Praktisch

Wanneer: woensdagavond 22 november 2017 om 19.30 u

Waar: bibliotheek, Gaston Martensplein, Zulte

Toegang: 5 euro voor Davidsfonds-leden en bij reservering vooraf of 7 euro aan de deur.

Reserveren via bibliotheek@zulte.be of willycalleeuw@telenet.be of tel. 09 388 96 85 bij Willy Calleeuw.

Bib gesloten

Op zondag 26 november 2017 is de bibliotheek uitzonderlijk gesloten wegens werken aan het computernetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio