Postkaart met gedicht van Paul Demets

Politie deelt postkaarten en BOB-sleutelhangers uit tijdens 21e Oost-Vlaamse Verkeersveilige nacht

De verkeersveilige nacht 2017 vindt in Oost-Vlaanderen plaats tijdens de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 december. Alle 28 Oost-Vlaamse politiezones zullen alcoholcontroles uitvoeren en dat samen met de federale wegpolitie Oost-Vlaanderen. Deze extra controles vinden plaats tussen zaterdag 19 u en zondag 7 uur. Gouverneur Jan Briers zal zelf vijf controleposten bezoeken. Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen Paul Demets uit Olsene schreef speciaal voor deze gelegenheid een gedicht, dat je meekrijgt op een postkaart.

Postkaart met gedicht

Dit jaar zal de politie, naast de BOB-sleutelhangers, ook postkaarten uitdelen. Op die postkaarten staat een gedicht van de provinciale plattelandsdichter Paul Demets, opgedragen aan verkeersslachtoffers.

Paul Demets: “Als plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen ben ik begaan met de risico’s die fietsers en voetgangers op onze wegen lopen, door overdreven snelheid en dronken chauffeurs. Daarom heb ik een gedicht geschreven dat ik opgedragen heb aan Emilie Leus, Lauren De Cleyn en Laetitia Vandevelde, waarin ik de gebeurtenissen van 11 november 2009 in de herinnering oproep. Voor hun studentendoop waren de meisjes en één jongen met de fiets op weg naar Geraardsbergen. In de Vijverstraat in Oosterzele werden ze door een dronken bestuurder aangereden en verloren ze het leven. De dood van de meisjes en mijn contact met de ouders, die hiermee door het leven moeten, heeft grote indruk op mij gemaakt.”

"Ik zal morgenavond zelf om 19.30 u bij een controlepunt mijn gedicht helpen uitdelen, samen met  gouverneur Jan Briers en gedeputeerde Alexander Vercamer. De politieagenten zullen op alle andere controleposten mijn gedicht uitdelen. Omdat elk slachtoffer van overdreven snelheid of rijden onder invloed er een te veel is. Mijn initiatief wordt gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen –mijn opdrachtgever als plattelandsdichter-, Fonds Emilie Leus, de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Gent, Rondpunt en Ouders van Verongelukte Kinderen. Tijdens de lezingen die de ouders van overleden verkeersslachtoffers houden, zal mijn gedicht verder verspreid worden.”

Ondersteuning BOB-Campagne

De jaarlijkse BOB-campagne ‘BOB en trots erop’ wil deze winter iedereen aansporen om BOB te zijn en stelt dat BOB een bewuste attitude is waarop men trots mag zijn. Met de Oost-Vlaamse Verkeersveilige nacht wil gouverneur Briers de huidige BOB-campagne een duwtje in de rug geven en zijn blijvende zorg voor een verkeersveilige provincie benadrukken.

Het gedicht

Weg

Drie meisjes op weg met de fiets. Drie meisjes
onderweg naar iets. Om mattentaarten, gedreven
door hun papillen. Ze malen kilometers. In de
ochtendkou lijken ze door hun tred nauwelijks

van elkaar te verschillen. Stoepranden putdeksels
het suizen van rubber op asfalt. Er is een dag
op komst waar niet aan te ontkomen valt.
Steenslag spat op. As over het gras.

Door de zwaartekracht wordt niets nog
bijeengehouden. Ze liggen daar, verspreid.
De berm kreunt. Iemand voelt hun hoofd
hun pols hun hals. En laat liever alles

ongeschonden. Zo zacht hun lippen,
hun meisjesmonden. Drie meisjes op weg
naar niets. In het nu, in het prille licht,
had iemand hun weg moeten worden ontzegd.

Paul Demets

Voor Lauren De Cleyn, Laetitia Vandevelde en Emilie Leus, die op 11 november 2009 voor hun studentendoop met de fiets op weg waren naar Geraardsbergen. In de Vijverstraat in Oosterzele werden ze door een dronken bestuurder aangereden en verloren ze het leven.
En voor Nicolas De Vos, die de aanrijding overleefde.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio