vtbKultuur Kerstconcert in Palace

vtbKultuur Kerstconcert in Palace

Foto: LEZ

Deinze - vtbKultuur Deinze organiseert op zaterdagavond 23 december hun Kerstconcert in CC De Palace op de Markt in Deinze. Het concert bestaat uit twee delen: vóór de pauze treedt Klaproos op, na de pauze is het de beurt aan Wij komen uit het Oosten.

Klaproos
 
Klaproos is een muziekproject rond het thema oorlog, uitgewerkt door Debbie Lambregts. Debbie behaalde haar master MUSA aan Luca School of Arts in Leuven waar ze Vlaamse doedelzak, barokmusette en viool studeerde. Ze speelt gitaar sinds haar dertiende en bgon meteen ook haar eigen nummers te schrijven.

Voor Klaproos zal zij voornamelijk haar stem en gitaar gebruiken, aangevuld met zang, harp en diatonisch accordeon door Emma Coopman, die klassieke zang studeert aan LUCA School of Arts. Dit resulteert in een intieme, akoestische set die zich perfect leent voor het tere en kwetsbare onderwerp van de oorlog.

1861, 1914, 1940, 2001, ... allemaal data die een drastische breuklijn in de geschiedenis markeren. Getuigen van het eerste uur zouden veel liever vergeten wat zich toen voor hun ogen heeft afgespeeld. De meesten onder ons kennen wel iemand die een oorlog heeft meegemaakt en hebben al eens een oorlogsverhaal uit de eerste hand gehoord. We weten allemaal dat een mensenleven nooit meer hetzelfde is of kán zijn na zo’n gruwelijke ervaring.

Gewapend met stemmen, gitaar, harp en diatonisch accordeon, trekt Klaproos ten strijde tegen onrecht en zinloos geweld, omdat we het, alle verhalen ten spijt, nog steeds niet geleerd hebben. Met nummers als “Eve of Destruction”, “Meneer de President” en “Come Home” staan we stil bij wat een oorlog in feite allemaal aanricht. Samen herdenken we niet enkel de nodeloze slachtoffers van 100 jaar geleden, maar die van eender welke oorlogsmisdaad.
 
Wij komen uit het Oosten
 
Dit is een originele kerstviering. Ook al zijn zij geen drie wijzen en komen ze eerder uit het rijke westen, de titel van het programma dekt wel een waardevolle lading. In een tijd waarin Kerst meer dan ooit tevoren wordt gecommercialiseerd, proberen zij tegen de stroom in te roeien. De riemen waarover ze beschikken, zijn twee stemmen om te zingen en één om te vertellen, een piano en een hobo. Met vaak onbekende kerstliederen en originele tekstfragmenten scheppen ze een sfeer die de beide kanten van Kerstmis toont: nachtelijke eenzaamheid, kou en onbegrip, maar ook de warme gloed van nieuw leven. Het op de vlucht zijn, maar ook het thuis komen. Stil verdriet, maar ook uitbundige vreugde.

U sijt allen wellecome!

Praktisch
 
Wanneer: zaterdagavond 23 december 2017 om 19 u

Waar: CC Palace, Markt 32, Deinze

Toegang: €20 aan de kassa, in voorverkoop €15 bij TUI Deinze, Gentstraat 41, tel. 09 380 86 94 of online via www.deinze.be/tickets

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio