Nevelenaren zijn hartelijk welkom in Deinze

Klokslag 21 uur vielen de burgemeester van Deinze Jan Vermeulen en zijn collega Johan Cornelis elkaar in de mooie raadszaal van het nieuwe Deinse stadhuis in de armen. Samen met zijn raadsleden kreeg de Nevelse burgervader een staand applaus van het volledige stadsbestuur van Deinze dat even voordien de fusie tussen beide entiteiten had goedgekeurd. Alleen de drie raadsleden van GroenRood in Deinze onthielden zich bij de stemming. Het is duidelijk Nevele is welkom in Deinze.

Dat burgemeester Jan Vermeulen van Deinze een fusiekind is kwamen we gisterenavond te weten. Hij werd immers geboren in het jaar dat Deinze, Zeveren, Astene en het toen ambitieuze Petegem-aan-de-Leie in 1970 een eerste fusie aangingen, in 1976 gevolgd door een tweede fusie met nog eens zeven kleinere deelgemeenten. “Nu komen er met Nevele weer zes bij, zodat we de Elfdorpenroute in de toekomst moeten omdopen tot Zeventiedorpenroute”, zei Vermeulen. “Zeker is dat Deinze zich vanaf de eerste gesprekken nooit dominant heeft opgesteld. Wij hebben respect voor alle dorpen van Nevele en hun inwoners. Als we samen met hen in groep fietsen dan kan er alleen een positief verhaal aan de fusie worden gebreid. Door het feit dat Vlaanderen ons een miljoenensubsidie toekent gaan we van het ‘nieuwe’ Deinze een happy city maken, zoals Hansbekenaar Johan Verminnen het zingt: ‘Er wachten ons nog veel mooie dagen’. Dat we slaagden om de fusie in zo’n korte tijdspanne rond te krijgen is te danken aan de inzet van onze administraties en werknemers zowel in Nevele als in Deinze. Zonder hun gedrevenheid en kennis zou dat niet mogelijk geweest zijn.”

Die uitingen van erkentelijkheid waren terug te vinden in alle toespraken van de fractieleiders van oppositie en meerderheid. Matthias Neirynck van het N-VA zei dat we wel geschiedenis schrijven maar dat het bouwwerk nog niet af is. “De burgers zijn de mortel van de constructie”, zei hij. Raadslid Annick Verstraete (GroenRood) zei wel dat er moet gewaakt worden over de inspraak voor de inwoners. Dat was ook de mening van raadslid Freija Dhont (sp.a). Raadsleden Sören Vandemoiortele (Wakker Deinze) en Sofie Cockuyt waren tevreden dat er naar dienstverlening weinig zal veranderen in de nieuwe stad.

Raadslid Steven Van de Putte (Open VLD) die na deze legislatuur afscheid neemt om zijn studies in de rechten te voltooien meende dat burgemeester Vermeulen goed gesleurd heeft aan zijn peloton en hoopte dat de fusie mensen zal inspireren. Daarom las hij tot ieders voldoening een uniek zelfgeschreven gedicht voor onder de titel ‘Lofzang van een fusie’. Een eerste apotheose die even later nog werd versterkt door ere-burgemeester Jacques De Ruyck (CD&V) die enkele jaren geleden drie lijvige delen over de geschiedenis van Deinze mee hielp schrijven. Geschiedenis die nu weer van nul zal herbeginnen.

Morgen al laten de schepenen Rutger De Reu en Bart Van Thuyne (beiden CD&V) van Deinze in alle bussen van Nevele een kerstkaart droppen: "We willen met deze kaart mensen uit Nevele verwelkomen in Deinze en ze uitnodigen om Deinze te verkennen, om de mooie plekjes en toffe activiteiten te ontdekken. Omgekeerd zullen wij dat de komende maanden en jaren ook doen. Zo ontmoeten we elkaar en leren we elkaar kennen. Dit wordt de succesformule om van 2 mooie gemeentes één hechte samenleving te maken", besluiten Rutger De Reu en Bart Van Thuyne.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio