Metershoge scheidingsmuur bleef sedert sloping kinderwagenbedrijf Pericles alleen overeind

FOTO. Vijf auto’s bedolven onder omgevallen muur

Voor vijf personeelsleden van meubelgigant Weba langs de Gentsesteenweg 42 of N43 te Deinze is het nieuwe jaar op een weinig positieve manier begonnen. Alle vijf zagen ze woensdag kort voor de middag hun personenwagens bedolven worden onder de brokstenen van een metershoge bakstenen scheidingsmuur tussen de parking van Weba en het onlangs gesloopte bedrijfspand van de kinderwagenfabriek Pericles. Gelukkig waren zij aan het werk en waren ook geen klanten of ander personeel in de omgeving.

Slachtoffers zijn personeelsleden van Weba

Drie van de wagens zijn niet meer te herstellen. De andere twee wagens werden zwaar beschadigd. Voor een van de personeelsleden was het allesbehalve een goede kennismaking met haar nieuwe werkgever. De jonge vrouw uit Machelen was immers als kersvers personeelslid nauwelijks een paar uur eerder aan de slag gegaan bij Weba. De brandweer van Deinze zone Centrum kwam ter plaatse om de auto’s van onder de zware brokstukken te halen. Het dak van drie van de wagens was totaal ingedrukt en ook de voorruit volledig naar binnen gedrukt. Daaronder ook een personenwagen Golf van een werknemer uit Landegem. Zijn moeder kwam ter plaatse een kijkje nemen. Haar zoon had haar immers gemeld dat zijn wagen herleid was tot schroot. “Gelukkig was dat niet het gevolg van een verkeersongeval”, zei de moeder van Collin.

Gezien de Weba schuin tegenover het grootwarenhuis AD Delhaize is gelegen en langs de gewestweg Gent-Kortrijk hebben velen het voorval opgemerkt. De omgevallen ruim vier meter hoge muur is volgens een oud-werknemer van Pericles, die in de buurt woonachtig is, vermoedelijk al opgetrokken toen het bedrijf in 1888 werd opgericht door de familie De Busseré. De muur stond vlak naast de meubelhallen van Weba en bleef als enig restant staan. Onlangs werd het bedrijventerrein volledig gesaneerd. De muur stond naast de oprit en was vooraan langs de kant van de straat tot voor kort ondersteund door een zware inrijpoort.

Eén van de getroffen personeelsleden is Marc Heyerick. Hij werkt reeds een paar decennia bij Weba en stationeert zijn wagen altijd weg van de parking van de klanten. “Hij staat hier uit de weg en was altijd goed beschut door de muur”, zegt de Deinzenaar wiens Audi zwaar beschadigd werd. “Als je jouw wagen op de klantenparking plaatst heb je meer kans op beschadiging dan hier”, zegt het slachtoffer. “Bij het inladen botst er altijd wel iemand tegen je op. De meeste personeelsleden vinden hier een plaatsje. Het koetswerk van mijn wagen is rondom zwaar beschadigd, de achterruit is ingedrukt en de spiegels afgerukt. Ik breng mijn Audi nu naar de garage in Astene. Het ergste is dat hij ruim 4 jaar oud is en dat je altijd verlies lijdt. Zowat al mijn collega’s zijn buiten een kijkje komen nemen. Ik kan nog naar de garage rijden. Dat kunnen drie andere collega’s niet, want hun wagen is volledig ingedrukt. Niemand heeft verwacht dat zo’n stevige muur zou omvallen. Toen de muur viel was er veel volk aanwezig in de zaak want ook hier zijn de Solden gestart.”

Bij Weba zelf wist ook niemand te vertellen wie de eigenaar van de muur is. Die loopt door tot aan de spoorweg en paalt verder aan de magazijnen van Weba zelf.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio