FOTO. Stadsdichter trakteert op poëzie, muziek en kunst

Van 25 tot 31 januari vindt de Poëzieweek weer plaats. Het thema dit jaar is ‘Theater’ in Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar deze Poëzieweek trakteren de Deinse stadsdichter Luc C. Martens en DéCéDé, het dichtersconvent Deinze, met poëzie, muziek en kunst op vrijdagavond 19 januari in de pop-up koffiebar Café Interieur aan het station van Deinze. De toegang is gratis.

“Met de organisatie van de Vlaamse poëziedagen in Ooidonk vorige zomer bevestigt de stad definitief haar status als poëziestad. We willen op dit elan verder gaan en daarom voorzien we samen met onze stadsdichter en DéCéDé opnieuw een laagdrempelige poëtische activiteit waarop zowel jong als oud welkom zijn, ” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu. “‘De stadsdichter trakteert’ werd opgestart door de eerste Deinse stadsdichter, wijlen Martin Carrette. Tijdens deze activiteit denken we door een passende hommage van zijn broer, Etienne Carrette, even terug aan Martin. We zijn verheugd dat we zijn werk kunnen verderzetten en ook dit jaar een boeiend, gevarieerd programma kunnen aanbieden,” vult stadsdichter Luc C. Martens aan.

Programma

Dankzij de steun van de stad Deinze en het Vlaams Fonds voor de Letteren slaagde de stadsdichter er in een gevuld programma voor te stellen.

Peter Mangel Schots (°1972) is dichter, schrijver en poëziedocent. Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij PoëzieCentrum zijn debuutbundel 'We zijn er nog allemaal', waarin hij met liefde en zin voor detail schetst hoe de mens telkens weet te overleven, welk onheil hem ook overkomt. Peter laat zijn poëzie ook graag tot leven komen voor een live publiek. Zijn maatschappelijk engagement toont hij via de poëzie als dichter en coördinator van De Eenzame Uitvaart in Leuven. Momenteel werkt Peter aan een tweede bundel en een roman.

Maya Wuytack (°1987) is een dichteres en theatermaker uit Merelbeke. Zij studeerde af als Master in Dramatische Kunsten aan het Herman Teirlinck Instituut, Toneelklas Dora Van der Groen en het Conservatorium, KASK Gent. Ze schrijft, maakt en regisseert poëzie- en theatervoorstellingen met cross-overs naar dans en geluidskunst. Wuytack won poëziewedstrijden waaronder Jeugd en Poëzie, Spectraal, Poemtata en De Zesde druk. Ze debuteerde in 2016 met' Ontbreekbaarheid'. Zij tekende ook al present op de Poëziedagen in Ooidonk.

Jim Cain, alias Michiel Vaernewyck, is een singer-songwriter uit het Gentse. Eindeloos gefascineerd door zijn helden Bob Dylan, Bruce Springsteen, Van Morrison, David Bowie en Neil Young greep hij in 2011 voor het eerst naar een gitaar. Het resultaat zijn songs beïnvloed door wat een mens bezighoudt: illusies en onthulling, twijfel en hoop, verleden en toekomst... met een gezonde portie zelfrelativering. Gewapend met een warme stem en een karaktervolle su-string, brengt hij een muziekstijl die balanceert tussen oude folk, blues, soul, country en dat tikje rock. Jim Cain verzorgde al tweemaal het voorprogramma van Johan Verminnen en speelde al verscheidene keren in Gentse locaties zoals Club de Loge, Café de Loge, café Afsnis, Zebrastraat, Le Bal Infernal, de Hotsy Totsy maar ook de Brussels Folk Club in de hoofdstad.

Ook de stadsdichter zelf en Patrick Verstraete, Eddy Vaernewijck en Gaby Nachtergaele, leden van DéCéDé, zullen hun duit in het poëtische zakje doen. Zij doen tegelijk ook een oproep voor nieuwe leden, want de groep bruist van de ideeën, maar heeft daarvoor handen te kort.

Jesse Van Gompel

Je kan van de gelegenheid gebruik maken het atelier van kunstschilder Jesse Van Gompel, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt, te bezoeken. Je wordt er vast verrast door de coffee paintings, zijn nieuwe ‘Labyrinth’ en vooral de installatie ‘Mixed Feelings’.

Altoos

Ook het atelier van Altoos staat vrijdagavond op dezelfde locatie open. Altoos is een nieuwe onderneming, ontstaan vanuit een liefde voor interieur en mooie dingen. 

Hilde Van de Guchte, oprichtster: ‘Er zijn mooie en nieuwe meubels te koop, waarmee we een leuke en aangename omgeving voor onszelf kunnen maken. Anderzijds gooien we zoveel spullen weg, waar nochtans veel potentieel in zit. Het enige wat nodig is, is wat inzicht, fantasie, creativiteit en vakmanschap om dit naar boven te halen. Dat, en heel veel passie. Die spullen gaan zoeken en ze naar een volgend, hedendaags level brengen, dat is wat Altoos doet. Dit kan gaan om individuele stukken, maar Altoos wil ook complete ruimtes stylen. Een voorbeeld van dergelijke styling, van stukken tot complete ruimte, is te vinden in de oude gebouwen van Van Kerkhove. Een lelijke, vervallen ruimte werd ingericht tot een aantrekkelijke werkruimte en toonzaal met originele meubelen.’

Altoos staat dus voor recycling pur sang. Meubelen komen niet op de afvalberg terecht, maar vinden hun plaats in een origineel en hedendaags interieur. ‘Hiermee past Altoos ook perfect in de filosofie van 30 dagen zonder vlees of tournee minerale: als we allen naast nieuw ook oud in ons interieur opnemen, zorgen we ongetwijfeld voor een betere, duurzame wereld.’

Praktisch

Wanneer: Vrijdagavond 19 januari 2018 om 19.30 u

Waar: pop-up koffiebar Café Interieur, Stationsstraat 44, Deinze.

Toegang: gratis.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio