Geschiedkundige Stefaan De Groote en bezielers Tschaapshof in de bloemen gezet

Geschiedkundige Stefaan De Groote en bezielers Tschaapshof in de bloemen gezet

Foto: LEZ

Deinze - Vrijdagavond op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van GroenRood in zaal De Engel in Sint-Martens-Leerne mocht nationaal Groen voorzitter Meyrem Almaci twee prijzen uitreiken aan verdienstelijke inwoners van Deinze-Nevele.

De 3° Lucien Buysseprijs voor moed en enthousiasme ging naar de bezielers van Tschaaphof. De boerinnen Heleen en Sofie begonnen in de Grote Heirenthoek in Nevele met een zelfplukboerderij met verse lokale, biologisch geteelde groenten. De mensen van GroenRood zijn blij met meer korte-keten initiatieven. Dit zorgt ongetwijfeld voor een eerlijker prijs voor de landbouwers en meer kwaliteit op ons bord, met meer respect voor de natuur. De moedige stap van de dames van Tschaaphof om landbouwer te worden wilden ze zeker ondersteunen.

De Cyriel Buysse prijs voor culturele verdienste werd voor het eerst uitgereikt. Met de fusie wilde men ook een prijs geven die verbonden is aan een Nevelse figuur. Eerste laureaat is Stefaan De Groote, een man die ook een brugfiguur is tussen Deinze en Nevele. Stefaan doet al jaren heemkundig werk en publiceerde al heel veel over de geschiedenis van de streek. Hij is als Deinzenaar heel actief in de heemkundige kring Het Land van Nevele en zo een voorloper van de fusie. Zijn heel boeiende laatste publicatie brengt trouwens 112 verhalen uit beide gemeenten. Dat hij ook een echte Cyriel Buysse kenner is maakt de prijs alleen maar nog mooier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio