‘Gipsymuziek gaat perfect samen met feestjes’

VIDEO. Kalinka Ensemble uit Deinze viert dertig jaar zigeunermuziek met verjaardagstournee

Deinze / Nevele / Zulte - Kalinka Ensemble viert zijn dertigste verjaardag met een reeks muzikale diners met live gipsy muziek aan tafel. De groep is gevestigd in Deinze. Leider van het orkest en contrabasspeler is Deinzenaar Herman De Rycke. Ook violist Pal Szomora heeft Deinse roots. Verder is er nog Waregemnaar Sven Van de Voorde die accordeon speelt.

Op 30 jaar tijd heeft het Kalinka Ensemble meer dan 3.000 keer opgetreden, veelal op privéfeesten, naar schatting 300.000 mensen hebben hen dus al ergens zien spelen. Zigeunermuziek is hun ding, een muziekstijl die wonderwel samengaat met feesten. Naar aanleiding van hun jubileum hebben zij zelf het initiatief genomen om hun eigen tournee door België te organiseren, in samenwerking met diverse feestzalen. Het wordt vast één groot feest met eten, drinken en live muziek.

Orkestleider Herman De Rycke, tijdens een vorig leven in 1986 nog winnaar van Humo’s Rock Rally, herinnert zich dat er toen enorm veel zigeunergroepjes aan het werk waren, een sjieke receptie zonder live muziek was bijna niet denkbaar. Dat is nu wat verminderd, maar het Kalinka Ensemble is de hele tijd onafgebroken blijven optreden. Door enkele personeelswisselingen staat er nu een fel verjongde ploeg van vier schitterende muzikanten op het podium, of tussen de tafels, want de muzikanten blijven niet in hun hoekje staan. Zij lopen tussen het publiek en spelen melodieën op aanvraag, in de typische stijl van de zigeunerorkesten uit Boedapest. Twee van de vier muzikanten zijn trouwens Hongaren, de andere twee zijn Belgen.

Publieke optredens waar iedereen zomaar kon naartoe komen, zijn altijd een zeldzaamheid geweest voor Kalinka, daarom biedt deze verjaardagstournee een unieke kans om de groep live mee te maken en daarbij te genieten van heerlijke spijs en drank, zoals in Carlos Quinto in Gent op zondagmiddag 13 oktober.

Violist Pal Szomora was vorig jaar in oktober al eens te zien en te horen tijdens een concert dat werd georganiseerd door ZulteCultureel , samen met violist Mikhail Bezverkhni, zijn leermeester, en Anastasia Kozhusko. Hij is niet alleen actief in de groep Kalinka, maar ook in de groep Tzigane. Hij treedt daarnaast ook geregeld op als tweede violist bij Roby Lakatos. In die hoedanigheid was hij ook in Zulte te gast dit voorjaar bij ZulteCultureel. De prijsuitreiking van de Zultse Cultuurprijzen in juni dit jaar werd trouwens ook muzikaal omkaderd  Pal Szomora.

Kalinka Ensemble bestaat uit Pal Szomora (viool), Sven Van De Voorde (accordeon), Gabor Ladanyi (gitaar) en Herman De Rycke (contrabas). Zij werken dit najaar een druk programma af.

Optredens

zondag 13 oktober Gent
zondag 20 oktober Torhout
vrijdag 25 oktober Gosnay (Frankrijk)
zondag 27 oktober Brasschaat
zondag 3 november Retie
vrijdag 15 november Hoeselt
zondag 17 november Haaltert
zondag 24 november Temploux
vrijdag 29 november Herenthout

Meer info op www.kalinka.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio