18e Gildedag Vlaamse Historische Schuttersgilden in Deinze

De Vlaamse Historische Schuttersgilden komen op zondag 29 september samen op de Markt in Deinze en maken er één groot feest van. Je maakt er kennis met schieten op de liggende wip, het kruisboogschieten en het doelschieten. Trommelkorpsen, harmonieën, vendeliers en doedelzakspelers geven het tempo aan.

De Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden vzw (FVHS) organiseert, met de steun van de stad Deinze en de lokale schuttersgilden, de 18e Gildedag. Zondag  verwachten we in het centrum van Deinze een bonte delegatie van Vlaamse Schuttersverenigingen. Het begint met een Eucharistieviering in de OLV-kerk om 10.30 u. Daarna is er een korte optocht door het centrum van Deinze. De stoet wordt gevormd op het Sint-Poppoplein en trekt via Leiedam, Kalkhofstraat, Ghesquièrestraat, Gentpoortstraat naar de Markt en eindigt rond 12.30 u voor het podium aan het oude stadhuis.

Na het beiaardrecital zijn er vanaf 14.30 uur op het Sint-Poppoplein demonstraties liggende wip, kruisboogschieten en doelschieten. Op de Markt zorgen volksdansen, vendeliers, trommelkorpsen, doedelzakspelers en de Deinse Harmonie voor de nodige ambiance. In het Albert Saveryspand is er een unieke tentoonstelling van gildezilver en -patrimonium.

FVHS is het overkoepelend orgaan voor de 354 schuttersgilden in Vlaanderen. Het schutterswezen is op gewestelijk, nationaal en Europees vlak een stuk volkscultuur geworden. Samenhorigheid, waardering en verdraagzaamheid staan hoog in het vaandel. Het koningsschieten, de optochten met konings- en keizerspaar, de marketensters, dames die zorgden voor spijs en drank, zijn eigen aan het gildeleven.

Op 25 juni 2019 voegde de toenmalige Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz het schutterswezen toe aan de Vlaamse inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. De FVHS stelde met Histories vzw een grondig dossier samen met als resultaat de erkenning van het schutterswezen als immaterieel cultureel erfgoed.

Europees Lentecongres 2020 en Europees Schutterstreffen 2021

De 18e Gildedag kan worden beschouwd als een voorproefje van het Europees Lentecongres in april 2020 en van het Europees Schutterstreffen (EST) in augustus 2021, die beide in Deinze worden georganiseerd. Deinzenaar Danny De Vetter, hoofdman van de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan Eendracht van Ooidonk, voorzitter FVHS en voorzitter van de nieuwe vzw EST Deinze 2021, is één van de voortrekkers en initiatiefnemer.

Door de aanwezigheid van de heren Charles-Louis Prins van Mérode en Peter-Olaf Hoffman, respectievelijk president en secretaris-generaal van de Europese Gemeenschap van Historische Schuttersgilden (EGS), sluit de Gildedag naadloos aan bij het Europees Schutterstreffen.

Het centrum van Deinze zal op zondag 29 september mooi ingekleurd worden. Een nieuw Deins gildebiertje, Koedoeble, van de ambachtelijke huisbrouwerij Sint-Canarus uit deelgemeente Gottem bezorgt de gildebroeders de nodige stimulans om het nieuwe Deinse Gildelied uit volle borst mee te zingen. De tekst werd bewerkt door erestadsdichter Luc C. Martens, de muziek door Kenny Van Heuverswijn, dirigent van de Deinse Harmonie die het Gildelied zal leiden.

Zondag 29 september wordt in Deinze vast een dag waar traditie en kameraadschap hand in hand gaan.

Verkeer

Op zondag zijn het deel van de Markt tussen het Sint-Poppoplein en de Ramstraat, de Gentpoortstraat tussen de Markt en de Kaaistraat en de Leiedam van de Markt tot de Kaaistraat afgesloten voor het verkeer van 11 u tot 18 u.

Er is parkeerverbod op het genoemde deel van de Markt van 10 u tot 18 u. De parkeerplaatsen op Neerleie en op het Emiel Clausplein worden voorbehouden voor de organisatie van 8 tot 18 u.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio