Demival werd in 1966 opgericht met het doel mensen met een arbeidsbeperking van werk te voorzien. Met meer dan 600 medewerkers is het vandaag de grootste werkgever in de stad Deinze. Het maatwerkbedrijf telt zes afdelingen waaronder de Groendienst die groenonderhoud voorziet voor bedrijven en openbare diensten.

Groene dienst

Tachtig procent van de machines waarmee de Groendienst aan de slag gaat zal vervangen worden door elektrisch tuingereedschap. Haagscharen, kettingzagen, bladblazers, bermzaaiers en meer zullen voortaan aangedreven worden door een elektrische batterij. Enkel de grasmachines werken nog op benzinemotoren. De oude toestellen worden behouden als reserve.

Voor mens en milieu

“De nieuwe machines slijten minder snel waardoor ze langer meegaan dan de vorige toestellen,” stelt Filip Walraeve, algemeen directeur bij Demival. ‘Je voelt dat aan de prijs maar het resultaat loont. Doordat het gebruik van fossiele brandstoffen wegvalt, neemt de uitstoot van CO2 af en ademen de gebruikers geen schadelijke dampen meer in.’

De elektrische toestellen begunstigen dus het milieu maar ook de medewerkers. De batterijen van het gereedschap kunnen op de rug worden gedragen en zijn lichter. Bovendien produceren de machines heel wat minder lawaai waardoor de geluidsoverlast voor de gebruikers en de omgeving gereduceerd wordt.

Betreden paden

Demival denkt al langer dan vandaag vanuit een duurzaamheidsidee. ‘igenlijk is sociale tewerkstelling op zich al duurzaam ondernemen,’ stelt Filip Walraeve. ‘Demival zet ook in op groene mobiliteit, het scheiden van afvalstromen, zodat restafval tot een minimum wordt beperkt en het duurzaam opwekken van energie aan de hand van 1500 zonnepanelen.’

Door op een milieuvriendelijke tewerk te gaan wil Demival een bredere maatschappelijke meerwaarde creëren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio