Studenten kunnen op twee plaatsen in Deinze samen blokken

In de Foyer in Landegem en Brielpunt in Deinze kan gezamenlijk geblokt worden. Op de foto: Jolien De Wispelaere van de jeugddienst van Deinze en schepen van jeugd Rutger De Reu. Foto: www.deinze.be

Deinze / Nevele - Ook de studenten kregen het de voorbije coronamaanden mentaal hard te verduren. Om het contact met leeftijdsgenoten op een veilige manier te laten verlopen en tegelijkertijd ondersteuning te bieden in examenperiodes, richt de stad in Brielpunt in Deinze en de Foyer van de Klaproos in Landegem twee bloklocaties in. Daar kunnen de jongeren samen studeren. Kwetsbare jongeren zullen voorrang krijgen bij de reservatie.

“We kregen de laatste weken uit verschillende hoeken signalen dat studenten het zeer zwaar hebben in deze coronaperiode”, zegt schepen van jeugd Rutger De Reu. “Ze zitten al sinds 13 maart in hun kot en missen echt contact met leeftijdsgenoten. Bovendien is hun academiejaar compleet overhoop gegooid en wordt er verwacht dat ze zeer flexibel zijn in hun examenperiode. Dat weegt op hun gemoed. Daarom willen we hen extra ondersteunen”.

Studenten kunnen vanaf dinsdag 2 juni terecht in de grote zaal van Brielpunt en in de Foyer in Landegem. Er zijn een 50-tal plaatsen voorzien, met respect voor social distance. Ook handgels en desinfecterend materiaal is voorhanden. De studenten moeten wel per dag hun plaatsje reserveren. 

“Het was geen evidente oefening om dit te organiseren. Er staat enorm veel druk op het gebruik van infrastructuur in de stad. Lagere scholen gebruiken ruimtes om hun lessen te organiseren, de jeugdhuizen mogen nog niet openen en ook de bibliotheken hebben extra ruimtes nodig”, aldus De Reu, “maar met wat puzzelwerk zijn we er toch in geslaagd ruimtes vrij te maken waar studenten niet in contact komen met andere gebruikers. Zo zal de Foyer in Landegem via een andere ingang bereikbaar zijn, zodat de ingang van de bibliotheek niet gebruikt hoeft te worden.”

“Voor kwetsbare jongeren gaan we nog een stap verder. Hun thuissituatie en het gebrek aan toegang tot sociale mediakanalen zorgt er voor dat ze dikwijls nog meer geïsoleerd zijn. Via het sociaal huis gaan we hen extra begeleiden. Zij kunnen hun plaatsje reserveren via de jeugddienst en krijgen ook steeds voorrang. Ze kunnen bij de diensten terecht als ze moeilijkheden ondervinden. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen tot succesvolle examens”, besluit Rutger De Reu.

Openingsuren

De beschikbare studeerplaatsen zijn op beide bloklocaties beperkt. In de foyer van bib Landegem zijn er 18 beschikbare plaatsen, in Brielpunt zijn er 30 plaatsen.

Foyer De Klaproos Landegem in de Stationsstraat 20, bij de bib van Landgem, is toegankelijk op maandag en vrijdag  van 9 u. tot 17 u en op dinsdag, woensdag en donderdag van 9 u. tot 19 u.

Brielpunt in de Mouterijdreef 22 in Deinze is toegankelijk van maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 17 u.

Reservatie is verplicht via www.deinze.be/bloklocatie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio